Євросоюзу не варто  прагнути «стратегічної автономії» від НАТО і Штатів – Лінкявічус

Євросоюзу не варто прагнути «стратегічної автономії» від НАТО і Штатів – Лінкявічус

Укрінформ
Євросоюз не повинен дублювати функції НАТО у сфері безпеки та оборони заради «стратегічної автономії».

Таке переконання висловив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у виступі на онлайн-конференції «На шляху до Варшавського безпекового форуму», передає власний кореспондент Укрінформу.

«На наше розуміння, ми не повинні - не лише у політичному, а й у практичному вимірі -  дублювати наші функції та марнувати ресурси, які формуються платниками податків», - прокоментував Лінкявічус особливості взаємодії між ЄС і НАТО у сфері безпеки та оборони.

Він пояснив, що Євросоюзу немає сенсу прагнути «стратегічної автономії» від НАТО і США. Натомість, за словами міністра, у Європи мають бути власні спроможності, які б доповнювали можливості Альянсу.

Читайте також: Євросоюз готовий швидко налагодити співпрацю з новою адміністрацією США - Боррель

Глава МЗС Литви відзначив, що трансатлантичні відносини у рамках НАТО і ЄС мають величезний потенціал, який не використовується повною мірою.

«Ми повинні бути більш відповідальними – по різні боки Атлантичного океану», - наголосив міністр.

Лінкявічус також указав на важливість збереження вже досягнутих результатів у трансатлантичному співробітництві та напрацюванні нових ініціатив.

Читайте також: Посол Литви вважає, що Київ у 2027 році зможе подати заявку на вступ не лише в ЄС, а й у НАТО

Як повідомлялося, президент Франції Емманюель Макрон просуває глобальні ініціативи задля досягнення Євросоюзом «стратегічної автономії» і «європейського суверенітету» та кардинального зменшення залежності від США і НАТО у сфері безпеки й оборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-