Євросоюз погодив політичне рішення щодо білоруських санкцій. Поки без Лукашенка

Євросоюз погодив політичне рішення щодо білоруських санкцій. Поки без Лукашенка

Укрінформ
Євросоюз в результаті дискусії під час Спеціального засідання Європейської Ради прийняв політичне рішення щодо застосування санкцій у зв’язку із ситуацією в Білорусі, і затвердить такі санкції вже завтра за письмовою процедурою.

Про це в під час пресконференції в ніч на 2 жовтня за підсумками першого дня роботи європейського саміту заявив Президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Негайно після виборів в Білорусі ми погодилися провести спеціальний Європейську раду, щоб відпрацювати спільний підхід та висловити об’єднану позицію стосовно ситуації в Білорусі. Сьогодні ми вирішили імплементувати санкції, які були погоджені раніше. Це є дуже важливим та чітким сигналом щодо нашої надійності. Вже завтра за письмовою процедурою ми застосуємо ці санкції", - сказав Президент Європейської ради.

Читайте також: Сейм Латвії не визнав Лукашенка легітимним

Він нагадав, що санкції будуть адресними та спрямовані проти 40 визначених осіб в Білорусі. Відповідаючи на уточнювальне запитання журналістів він додав що Лукашенка поки не буде у цьому санкційному списку.

"Хоча Лукашенка немає у цьому санкційному листі, ми, зрозуміло, будемо слідкувати за ситуацією та за розвитком подій. Ви знаєте, що ми хотіли б посилити діалог з Білоруссю. Ми бачимо у цьому важливу роль ОБСЄ, яка може сприяти конструктивному підходу для вирішення ситуації. Я хочу повторити, що ми засуджуємо всі залякування та насильство проти мирних членів опозиції", - сказав Мішель.

Читайте також: За місяць протестів у Білорусі затримали 60 журналістів

Він нагадав також про чітку позицію ЄС, лідери якого переконані, що народ Білорусі має право визначати власне майбутнє, і мають намір продовжувати зусилля для підтримки таких важливих цінностей як свобода преси, свобода висловлювань та громадянського суспільства.

Своєю чергою, Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила що є «щасливою» з приводу того, що лідери ЄС, нарешті, знайшли шлях вперед у застосуванні санкцій.

«Це підтверджує, що не буде безкарності для тих, хто несе відповідальність за придушування демонстрантів та опозиційних політиків», - сказала Президент Єврокомісії.

Читайте також: ЗМІ дізналися, чому США не ввели санкції щодо Білорусі разом із Канадою і Британією

Як вже повідомляв Укрінформ, після президентських виборів в Білорусі від 9 серпня в країні почалися масові протести проти допущених фальсифікацій, на які влада відповіла жорстокими репресіями. Більшість демократичних країн світу засудили насильство чинного режиму Білорусі проти власного народу, фальсифікацію результатів виборів, та не визнали легітимність Олександра Лукашенка, якого підконтрольна виборчі органи оголосила переможцем.

Рада Міністрів ЄС із закордонних справ, яка кілька днів тому розглянула питання щодо введення санкцій проти режиму Лукашенка, не змогла прийняти консенсусне рішення внаслідок окремої позиції Кіпру, який пов’язав питання прийняття санкцій проти білоруських чиновників з обмежувальними заходами ЄС проти Туреччини у зв’язку із бурінням у виключній економічній зоні Кіпру. Як зауважив після такого розвитку Високий представник ЄС Жозеп Боррель, ставкою у питанні щодо запровадження білоруських санкцій є авторитет та дієздатність усього Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-