Доповідь щодо Білорусі Європарламент голосуватиме у вересні – комітет

Доповідь щодо Білорусі Європарламент голосуватиме у вересні – комітет

Укрінформ
Європарламент надасть свої рекомендації іншим керівним інституціям ЄС щодо політики відносно Білорусі наприкінці вересня.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це у вівторок, 25 серпня, повідомив голова комітету Європарламенту у закордонних справах Девід Макаллістер.

«Ми матимемо нагоду висловити нашу позицію у доповіді Петраса Ауштревічуса (депутат від Литви – ред.) та надати рекомендації Раді ЄС, Єврокомісії та високому представнику ЄС у закордонних справах та політики безпеки з питання відносин з Білоруссю. Як планується, це (відповідну доповідь – ред.) ми проголосуємо 21 вересня», - заявив Макаллістер.

За результатами засідання комітету у закордонних справах у вівторок він резюмував, що Європарламент повною мірою підтримує право білоруських громадян на вільні і чесні вибори. Своєю чергою, за словами парламентарія, ЄС повинен підтримувати демократію і свободу у Білорусі, вимагати звільнення усіх протиправно затриманих під час демонстрацій протесту, а також запровадити санкції проти причетних до насильства, порушення прав людини та фальсифікацій результатів президентських виборів.

27-28 серпня на неформальному засіданні у Берліні міністри закордонних справ ЄС обговорять персональні санкції проти білоруських посадовців, причетних до насильства, репресій та фальсифікації президентських виборів 9 серпня.

Читайте також: Євродепутат пропонує відключити Росію від SWIFT за втручання у вибори в Білорусі

Як повідомлялося, у Білорусі тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів 9 серпня. За офіційними даними, Олександр Лукашенко, який керує країною з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Читайте також: Білоруську опозиціонерку Ковалькову судять за двома статтями

Силовики жорстоко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. З початку протестів було затримано більше ніж 6,7 тисячі осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб. Білоруські правозахисники повідомили про принаймні п'ятьох загиблих під час протестів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-