Єврокомісія подає позов на Польщу до суду ЄС

Єврокомісія подає позов на Польщу до суду ЄС

Укрінформ
Єврокомісія оголосила у четвер про рішення подати позов до суду ЄС проти Польщі у зв’язку із впровадженням нового дисциплінарного режиму для польських суддів, і просить розглянути цю справу за прискореною процедурою.

Відповідне повідомлення оприлюднене на сайті Єврокомісії.

"Розслідування було започатковане Єврокомісією 3 квітня 2019 року на основі того, що новий дисциплінарний режим підриває судову незалежність польських суддів та не надає належних гарантій захисту суддів від політичного контролю", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, ухвалене в Польщі законодавство дозволяє проведення дисциплінарних розслідувань проти суддів першої інстанції на основі прийнятих судових рішень. Такий дисциплінарний режим, на думку Єврокомісії, не гарантує незалежність та безпристрасність Дисциплінарної палати Вищого суду країни, яка складається виключно з суддів, відібраних Національною радою суддів. Цей орган, в свою чергу, комплектується політичним рішенням Сейму, що не гарантує захист суддів першої інстанції від політичних впливів.

Крім того, новий дисциплінарний режим не містить гарантії проведення проваджень проти суддів у визначений термін, що дозволяє міністру юстиції накладати на суддів дисциплінарні стягнення через призначений цим же міністром дисциплінарний персонал. Таке становище, як вважає Єврокомісія, порушує право суддів першої інстанції на захист, підриває їх незалежність та не гарантує від політичних впливів.

Читайте також: Єврокомісія дала Польщі місяць на перегляд судової реформи

3 квітня 2019 року Єврокомісія офіційно повідомила Польщу про початок розслідування. Після ретельного аналізу відповіді Єврокомісія дійшла висновку, що ця відповідь не знімає правові занепокоєння, і перейшла до наступного кроку правової процедури, надіславши до Польщі "обґрунтовані висновки" 17 липня 2019 року. Після цього Польща знову не змогла дати відповідь на занепокоєння Єврокомісії.

"Таким чином, Єврокомісія вирішила подати позов щодо Польщі у Суд ЄС. З огляду на потенційний вплив цього дисциплінарного режиму на судову незалежність, до Суду був направлений запит щодо розгляду справи за прискореною процедурою, щоб отримати остаточний судовий вердикт якнайшвидше", - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-