Шмигаль назвав кроки для залучення заморожених активів РФ на відбудову України

Шмигаль назвав кроки для залучення заморожених активів РФ на відбудову України

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав чотири необхідні кроки для залучення заморожених російських активівна подальшу відбудову України.

Про це він написав у колонці для The Guardian, передає Укрінформ.

«Ми не сумніваємося, що війна з Росією закінчиться перемогою України. Але коли війна закінчиться, великим питанням постане, хто заплатить за її наслідки? Хто заплатить за відбудову України? Сьогодні у Лондоні розпочинається Міжнародна конференція з відновлення України», - написав Шмигаль.

За даними Світового банку, для відновлення України необхідно $411 мільярдів. Це значно перевищує ВВП України у 2022 році, і це не остаточна сума, додав Прем’єр.

«Росія вже вбила або поранила понад 22 000 українських мирних жителів, знищила та пошкодила 1500 лікарень, вразила 10% нашої освітньої інфраструктури та 50% нашої енергетичної інфраструктури; 2,4 мільйона домівок громадян були пошкоджені або повністю зруйновані. Через дії російської армії близько 30% території України можуть виявитися замінованими та вкриті снарядами. Це територія розміром приблизно з Велику Британію. Масштаби руйнувань не схожі ні на що з того, що бачила Європа з часів Другої світової війни», - зазначив Прем’єр.

Читайте також: Британія зберігатиме санкції проти Росії до виплати Москвою компенсацій Україні - МЗС

За його словами, вперше в історії ми маємо шанс втілити в життя принцип справедливої відплати, за яким агресор фінансує відбудову зруйнованого.

Однак, на думку Шмигаля, заморожені російські активи у жодному разі не мають знову повернутися до РФ, бо це означало б велетенську несправедливість для України і загрозу того, що ці гроші підуть на фінансування чергової агресивної війни.

«Російські гроші мають стати важливим ресурсом для відбудови. Її не мають фінансувати українці, платники податків наших країн-партнерів чи міжнародні фінансові установи. Заплатити має Росія. Це було б логічно, чесно і справедливо», – наголосив Шмигаль.

Він зазначив, що перші кроки для цього вже зроблено, коли Генасамблея ООН закликала створити міжнародний механізм для компенсації Україні завданих їй збитків у листопаді, а на саміті Ради Європи у Рейк’явіку створили реєстр збитків від війни, що закладе основу для механізму компенсацій.

Читайте також: Передача конфіскованих активів РФ Україні: Зеленський подякував сенаторам США

Однак, за словами Шмигаля, попереду ще чотири важливі кроки.

«По-перше, потрібно створити міжнародну комісію, яка визначатиме обсяг компенсацій постраждалим на підставі даних у реєстрі. По-друге, країни-партнери мають внести зміни до законодавства, щоб спрямувати заморожені російські активи на користь України. По-третє, має бути створений компенсаційний фонд, у якому будуть накопичуватися зібрані кошти. І, нарешті, це практична реалізація конфіскацій та платежів для відбудови», – вказав Прем`єр.

Він додав, що Україна розуміє побоювання партнерів, але злочинні дії Росії настільки безпрецедентні, що потрібні принципово нові, сміливі рішення. Ці рішення будуть важливими не лише для України, а й для всього світу, зауважив він.

«Ми пропонуємо створити універсальну систему, за якої міжнародно визнаний агресор і винуватець війни розплачується за свої злочини. Це буде цілком легітимний механізм на основі відповідної міжнародної угоди. Сьогодні м’яч на полі наших партнерів і союзників. Від них залежить, наскільки швидко ми переходимо від ідеї до її реалізації. Ми закликаємо наших партнерів, особливо із США, Великої Британії, ЄС і Канади, продемонструвати лідерство та вжити практичних заходів для арешту відповідних активів для відновлення України», - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Банк у Швейцарії почав заморожувати інвестиційні рахунки росіян і білорусів – росЗМІ

Він додав, що вилучення російських активів – у національних інтересах країн, які прагнуть тривалого миру і процвітання, та світу, де автократичні держави бояться нападати на своїх сусідів, тому що знають, що їм доведеться заплатити за все.

Як повідомляв Укрінформ, на Міжнародній конференції URC23 (Ukraine Reform Conference), яка 21-22 червня проходить у Лондоні, Україна представить оцінки потреб та першочергові плани повоєнного відновлення і стратегії довгострокового реформування й модернізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-