Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 9

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 9

Укрінформ
Україна розбудовує свій флот. Наш перший «Оскар» в історії. Зросте допомога дітям загиблих добровольців. Аграріям компенсують 80% вартості розмінування угідь.

У випуску:

  • У Туреччині для України будують два корвети
  • Легіон «Свобода Росії», РДК і Сибірський батальйон зайшли в Курську та Бєлгородську області
  • Дрони атакували нафтопереробні заводи у РФ
  • Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув «Оскар»
  • Україна ніколи не підніме «білий прапор» – відповідь Папі
  • Країни ЄС погодили виділення €5 млрд для військової підтримки України
  • Білий дім оголосив про виділення Україні нового пакету допомоги на $300 млн
  • Україна у липні може отримати від ЄС 1-й транш від прибутку заморожених активів РФ
  • Уряд збільшив розмір допомоги дітям загиблих добровольців
  • Аграріям компенсують 80% вартості розмінування землі
  • Фінляндія - надійний партнер у відбудові України

ЗАХИСТ УКРАЇНИ

Як зазначила керівниця пресцентру ОК «Південь» Наталія Гуменюк, Україні потрібен захист і з повітря, і з води, і з-під води. За її словами, Україні вдалося тиснути на досить потужний Чорноморський флот РФ і загнати його у пункти базування. Тож кораблі, які нині будують для України, покликані реалізовувати цю функцію – щоб Україна оборонялася уже не постфактум, а стала досить потужною морською державою, здатною захистити себе і гарантувати безпеку міжнародного судноплавства у наших водах.

Днями Президент Володимир Зеленський під час офіційного візиту в Туреччину відвідав корвет «Гетьман Іван Мазепа», який будують для України на верфі неподалік Стамбула, а також оглянув будівництво другого корвета типу Ada для потреб Військово-морських сил ЗСУ, який отримав назву «Гетьман Іван Виговський». У грудні минулого року стало відомо, що Велика Британія відправить Україні два тральщики для розмінування класу Sandown. Їх передадуть зі складу Королівського Військово-морського флоту Великої Британії.

НАШІ ПЕРЕМОГИ

9 березня українські військові атакували дронами територію ремонтного комплексу в Таганрозі Ростовської області РФ, де обслуговують літаки дальнього радіолокаційного виявлення та наведення А-50У. Цей майданчик має ширше стратегічне значення для Росії, оскільки також обслуговує стратегічні бомбардувальники дальньої дії, транспортні літаки і є випробувальним центром для літаків ДРЛВ та управління наступного покоління - А-100. Ця атака демонструє, що українські операції, як і раніше, можуть досягати стратегічно важливих цілей на території Росії, навіть якщо вважається, що такі об'єкти захищені, чи то в повітрі, чи то на землі, зазначає розвідка Британії.

11 березня внаслідок успішного удару Повітряними силами ЗСУ в районі Кінбурнської коси було знищено танкер під прапором РФ «Механік Погодін», який росіяни використовували як пункт управління. Його було ліквідовано згідно з нормами міжнародного права як законну військову ціль противника.

12 березня легіон «Свобода Росії», РДК і Сибірський батальйон – добровольчі російські формування, які воюють на боці України, зайшли в Курську і Бєлгородську області РФ у рамках спільної операції. Вони анонсували удари по військових позиціях РФ у Бєлгороді та Курську і закликали місцевих жителів евакуюватися. Згодом легіон «Свобода Росії» повідомив про взяття під контроль смт Тьоткіно Курської області (РФ). 

13 березня СБУ атакувала дронами нафтопереробні заводи в Рязані, у Кстово (Нижньогородська область) та Кіришах (Ленінградська область). Останні атаки українських безпілотників привели до зупинки роботи трьох нафтопереробних заводів на території РФ, що становить 12% її нафтопереробних потужностей. Усі об’єкти, які Російська Федерація використовує у воєнних цілях, можуть зазнавати подібних атак, наголосив речник ГУР Андрій Юсов.

Не менш важливими є перемоги України і на культурному фронті. Уперше в історії кінематографу українська стрічка «20 днів у Маріуполі» здобула премію «Оскар», перемігши в номінації «Найкращий документальний фільм». Це пронизлива картина авторства режисера Мстислава Чернова, фотокореспондента Євгена Малолєтки та продюсерки Василіси Степаненко про перші дні облоги російськими загарбниками міста Маріуполь Донецької області. Як сказав в оскарівській промові режисер Чернов: «Кіно формує спогади, спогади формують історію». 

Ця жахлива та правдива розповідь має критично важливе значення для протидії російській брехні, утримання України в центрі уваги та для розуміння, що наша держава має виграти цю війну, а Росія має бути притягнута до відповідальності, зазначив Президент Володимир Зеленський та подякував його творцям. Окрім того, Малолєтка, Чернов і Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі») стали лауреатами Шевченківської премії.

РЕАКЦІЯ УКРАЇНИ ТА СВІТУ НА СЛОВА ПАПИ РИМСЬКОГО ПРО «БІЛИЙ ПРАПОР» У ВІЙНІ З РФ

Висловлювання Папи Римського в інтерв'ю швейцарському мовнику RSI про необхідність переговорів у війні РФ проти України викликало широкий суспільний резонанс. 

Так, Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій у відповідь на висловлювання Папи Римського про «білий прапор» заявила, що ніхто й ніколи не змусить український народ здатися. У ВРЦіРО зазначили, що здатися на милість ворога - це не про мир, а про перемогу рабства над свободою, мороку над світлом, про зверхність права сильного над силою права.

Пресслужба Ватикану вимушена була інтерпретувати вислів понтифіка про те, що «сильнішим буде той, хто матиме мужність підняти білий прапор». За її висновком Папа Римський не говорив про капітуляцію, а закликав усі сторони «створити умови для дипломатичного вирішення в пошуках справедливого й тривалого миру».

Речник Держдепартаменту США Метью Міллер, коментуючи останні заяви Папи Римського Франциска щодо війни РФ проти України, наголосив, що Сполучені Штати підтримують право України на захист, а також Українську формулу миру. Про неприйнятність припущень щодо капітуляції України заявив і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час підняття в штаб-квартирі НАТО прапору Швеції, 32-го члена Альянсу. У ЄС після заяви Папи Римського наголосили на необхідності справедливого миру для України, яка є жертвою російської агресії. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що кроком до миру мало б стати складання російською армією зброї та її вихід з України.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ  

ЄС залишається відданим наданню тривалої підтримки для України, для забезпечення поставок військового обладнання, якого вона потребує, щоб захистити себе. Комітет постійних представників ЄС на рівні послів погодив у середу додаткове фінансування для Європейського фонду миру та створення в рамках цього інструменту спеціалізованого фонду для надання військової допомоги для України в обсязі €5 млрд протягом поточного року.

Водночас США оголосили про виділення нового пакету допомоги Україні у сфері безпеки на $300 млн. Він включає зенітні ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS, 155-мм артснаряди, в тому числі фугасні та касетні, а також 105-мм снаряди. Крім того, до пакету входять 84 протитанкові системи, набої для стрілецької зброї, підривні боєприпаси для ліквідації перешкод, а також запасні частини для техніки й інше допоміжне обладнання. Міноборони США запевняє, що озброєння, боєприпаси та інші складові пакету допомоги Україні, про який оголосили 12 березня, будуть доставлені швидко, за розробленими раніше маршрутами.

Європейська комісія наразі готує план, який передбачає конфіскацію прибутків із заморожених російських активів, що знаходяться у центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, починаючи з лютого. Перший грошовий транш може бути виділено Україні вже в липні, якщо Брюссель зможе отримати схвалення лідерів держав-членів. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вже закликала використати ці кошти на військову підтримку України, а не на її післявоєнне відновлення, як передбачалося спочатку. Згідно з планами, цього року Україна отримає від €2 до €3 млрд залежно від процентних ставок. За словами європейських чиновників, загальний прибуток, виведений з Euroclear, може сягнути €20 млрд євро до 2027 року.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

Днями уряд урегулював питання виплат соцдопомоги дітям добровольців, яким відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено статус члена сім’ї загиблого захисника України. Йдеться про дітей загиблих (померлих) захисників України з-поміж осіб, які добровільно брали участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, та не входили до складу добровольчих формувань територіальних громад. Отже, з 1 квітня виплати автоматично підвищаться з 2 361 грн до 7 800 грн на одного неповнолітнього та до 6 100 грн – на кожного, якщо в сім’ї двоє і більше дітей.

У свою чергу, в Центрах надання адміністративних послуг відкриють «єдине вікно» з надання усього комплексу послуг ветеранам та членам їхніх родин, адже ЦНАПи найбільше пристосовані до нових викликів. Планується створити зручні, якісні та доступні умови отримання адмінпослуг з комплексним підходом до цього питання, щоб можна було отримати весь спектр послуг в одному місці від одного або кількох суб’єктів надання таких послуг.

РОЗМІНУВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

Унаслідок російського вторгнення Україна стала однією з найзамінованіших країн у світі. Наразі потенційно забрудненими є 156 тис. кв. км землі, а у зоні ризику перебуває понад 6 млн українців. У рамках Національної стратегії протимінної діяльності, розрахованої на 10 років, будуть здійснюватися заходи із розмінування. Мінекономіки за підтримки партнерів залучило понад 80 провідних фахівців до роботи над операційним планом до 2026 року.

Креативними підходами у розмінуванні є застосування роботизованих систем, систем зі штучним інтелектом, які можуть без втручання людини визначати наявність небезпеки. Міністерство економіки України та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство, згідно з якою в гуманітарному розмінуванні України допомагатиме штучний інтелект.

Днями Кабінет Міністрів затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Таке рішення уряду дасть змогу фермерам вже цієї весни укладати контракти як з державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на очищення с/г угідь і отримати компенсацію із державного бюджету. Це потужний крок до запуску ринку гуманітарного розмінування, який допоможе збільшити кількість операторів протимінної діяльності, а також посилити спроможність виробників техніки для розмінування, зазначила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко. Зазначається, що на програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 млрд грн. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку. 

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Щоб дізнаватися першими про зміни в деокупованих районах, підписуйтеся на докладний дайджест Укрінформу про відбудову України. Підписуйтесь на безкоштовну розсилку.

З перших днів повномасштабного вторгнення Фінляндія конкретними діями довела, що вона є одним із найнадійніших партнерів України. Національний план Фінляндії з відновлення України, затверджений наприкінці 2023 року, передбачає збільшення на €25 млн бюджету державного фонду розвитку Finnfund для фінансування проєктів в Україні. Фонд складатиме близько €150 млн. А спеціальний Фонд кредитування проєктів у державному секторі Public Sector Investment Facility (PIF) надаватиме підтримку фінським компаніям для участі у проєктах відбудови України на основі публічно-приватного партнерства, де замовником виступають державні органи України. Фінські й українські міста за два роки підписали 11 нових угод про побратимство. Загалом наразі діє вже 16 побратимських угод, ще низка перебуває на стадії розробки.

Також Фінляндія та фінські компанії допомагатимуть і у реалізації конкретних проєктів, таких як комплексна відбудова та енергетична трансформація Київської області. Одна з компаній, Konecranes, займається виробництвом й обслуговуванням підйомних кранів для вантажів і має завод на Запоріжжі. Вивчає можливості релокації у більш безпечний регіон. Розширити ринок збуту також планує підприємство Kone, яке виготовляє ліфти та ескалатори. Компанія Peikko готова до реалізації проєктів в енергетичному секторі, а також у будівельній галузі. Загалом Фінляндія вже виділила €2,5 млрд на допомогу Україні, а станом на березень цього року вже готує 23-й оборонний пакет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-