Українка, яку звинуватили в обливанні «кров'ю» посла РФ, прокоментувала заочний арешт у Росії

Українка, яку звинуватили в обливанні «кров'ю» посла РФ, прокоментувала заочний арешт у Росії

Укрінформ
Заочний арешт російським судом експертки Інституту масової інформації Ірини Земляної побудований на неправдивому обвинуваченні, а сама справа щодо інциденту з «облиттям» посла РФ у Польщі навесні 2022 року є повністю сфабрикованою.

Як передає Укрінформ, про це Земляна заявила у коментарі ІМІ.

Вона також додала, що не планує оскаржувати цей арешт, оскільки не вірить у російське правосуддя.

«Ми з адвокатами жодним чином не будемо взаємодіяти з країною-агресором РФ. У цій країні не існує ні судової системи, ні правосуддя. Всі юридичні взаємодії здійснюватимуться виключно з Інтерполом та іншими міжнародними інституціями в разі потреби. Те, що робить Росія щодо мене, - це терор. Планомірний, спланований терор проти кожної людини, яка хоч раз виступила проти Росії чи росіян», - прокоментувала свій «фальшивий арешт» Земляна.

Крім того, експертка ІМІ зауважила, що росіяни повністю ігнорують її невинуватість та продовжують фабрикувати все нові й нові кримінальні справи проти неї. «Уже майже два роки РФ мене переслідує та, схоже, не збирається зупинятися», - додала вона.

Своєю чергою в ІМІ нагадали, що в лютому 2024 року Земляну внесли до списку «терористів та екстремістів», який веде Федеральна служба Росії з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг).

У листопаді 2022 року РФ оголосила Земляну в розшук. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через напад на російського посла Сергія Андрєєва у Варшаві. Земляна зазначає, що вона не вчиняла нападу.

Група протестувальників облила посла червоною речовиною, коли він намагався покласти квіти на Цвинтарі-мавзолеї радянських воїнів 9 травня 2022 року. У багатьох протестувальників на одязі були плями червоної фарби, що символізує кров.

Земляна, яка брала участь в акції, через погрози змушена була виїхати з Варшави. За її словами, у перші години після акції всі її дані були викладені в російські телеграм-канали із закликом її «знищити». Земляну внесли до російської бази «воєнних злочинців».

Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Земляну невинуватою.

Читайте також: Послу Росії у Польщі у другу річницю агресії висипали під резиденцією дві тонни гною

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом Шевченківське управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих її даних. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Водночас в Інтерполі донині не визначилися, чи оголошувати її в міжнародний розшук за поданням Росії, чи ні.

Як повідомляв Укрінформ, Басманний районний суд Москви заочно заарештував українку Ірину Земляну, яка 9 травня 2022 року облила буряковим соком посла Росії в Польщі Сергія Андрєєва.

Фото: Інститут масової інформації

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-