Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 7

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 7

Укрінформ
Третій рік війни – переломний. Франція не виключає задіяння західних військ на території України, а партнери шукають більше зброї. З 1 березня зросли пенсії.

У випуску:

  • Європарламент ухвалив резолюцію щодо необхідності підтримки України до перемоги
  • Третій рік повномасштабної війни в Україні – переломний
  • У перспективі Франція не виключає участі європейських військ у війні в Україні
  • Україна уклала безпекові угоди вже з шістьма країнами
  • Рада ЄС схвалила виділення Україні €50 млрд на 2024-2027 рр.
  • G7 блокуватиме заморожені активи РФ до кінця війни 
  • ЄС планує до кінця березня відправити в Україну майже 170 тис. снарядів
  • З 1 березня зростуть пенсії для майже 10 млн українців
  • Програма компенсації за повністю знищене житло поширюється на ТОТ
  • Уряд затвердив маркування бренду «Зроблено в Україні»
  • єВідновлення: уряд коригуватиме компенсації за купівлю вітчизняних будматеріалів
  • Німеччина збільшує гуманітарну допомогу Україні до €1 млрд

УКРАЇНА ВИСТОЇТЬ

Третій рік повномасштабної війни в Україні – переломний, від цього року залежатиме формат закінчення війни. Нам потрібна і мужність, і стійкість для того, щоб вижити, сказав Президент Володимир Зеленський на пресконференції за підсумками форуму «Україна. Рік 2024», який проходив 25 лютого у Києві. Основними темами форуму були – досягнення українських цілей у війні, розвиток Сил оборони й безпеки України, робота українського ОПК, забезпечення економічного зростання та інтеграції України до світових ринків, реалізація Української формули миру, гарантії безпеки для України та захист життів наших людей. На форумі йшлося і про втрати, і про наші здобутки. Ось тільки деякі з озвучених цифр. Український ВПК утричі збільшив виробничі потужності, які цього року зростуть ушестеро. При цьому тільки в оборонному секторі сьогодні працюють майже 300 тис. фахівців у понад 500 підприємствах. Що стосується військової підтримки партнерів, то до 50% виділеної допомоги не постачається вчасно, наголосив міністр оборони Рустем Умєров. Тому ми втрачаємо особовий склад, ми втрачаємо території. За два роки війни загинули 31 тис. українських військових – таку сумну статистику озвучив на форумі Володимир Зеленський.

“Будь-яка нормальна людина хоче, аби війна закінчилась. Але ніхто з нас не дозволить, аби закінчилась Україна”, – такими словами Президент звернувся до співвітчизників у другу річницю російського вторгнення з аеропорту Гостомеля, де цього дня зібралися європейські лідери.

Водночас лідери країн Південно-Східної Європи і України підписали в Албанії спільну декларацію, в якій закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України.

У свою чергу, учасники Паризького саміту з підтримки України були одностайні в тому, що Європа має діяти швидше з огляду на зростання загрози безпеці з боку Росії, а також потрібен рішучий прорив у розумінні потреб України.

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що будь-які ініціативи партнерів, які посилюють Україну, – хороші для всього світу. Це стосується також й ініціативи президента Франції Емануеля Макрона про можливість відправлення європейських військ до нашої держави. Західні лідери не повинні виключати можливість введення сухопутних військ в Україну, тому що всі країни зрозуміли, що повинні зробити все, щоб Україна перемогла, а РФ програла цю війну, вважає Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

Європарламент ухвалив резолюцію щодо необхідності непохитної підтримки України ЄС після двох років повномасштабної війни. Документ містить ряд принципових положень, зокрема про те, що головною метою України залишається перемога у війні з Росією, що означатиме виведення російських сил з усієї міжнародно визнаної території України. Ця мета може бути досягнута за умови продовження безперервної допомоги для України, поступового збільшення постачання необхідної зброї та обладнання. При цьому депутати закликали політичне керівництво країн-членів ЄС відмовитися від будь-яких “самообмежень” у наданні такої допомоги та своєчасно поставити в Україну все, що дозволить їй не лише захиститися від російських атак, а й повернути контроль над тимчасово окупованими територіями та перемогти. 

24 лютого Україна уклала безпекові угоди з Канадою та Італією. У рамках домовленостей Канада виділить понад $2,2 млрд макрофінансової та оборонної допомоги нашій державі. Водночас Нідерланди планують укласти безпекову угоду з Україною найближчим часом. Болгарія та Норвегія обговорюють підписання безпекової угоди у майбутньому.

Наразі Рада ЄС схвалила виділення Україні €50 млрд на 2024 - 2027 роки у рамках Ukraine Facility, унікального інструменту з підтримки економічного розвитку та відновлення України на її шляху вступу до ЄС. Підтримка надаватиметься на основі спільно узгоджених планів і пріоритетів урядом України та Європейською комісією. Україна отримає близько €39 млрд прямого бюджетного фінансування, з яких понад €5 млрд – гранти. 

Натомість країни Групи семи (G7) блокуватимуть заморожені активи РФ до кінця війни. 

БІЛЬШЕ ЗБРОЇ ДЛЯ УКРАЇНИ

Абсолютним пріоритетом зараз є артилерійські снаряди. ЄС підтверджує свою повну солідарність з нашою державою і планує до кінця березня поставити Україні майже 170 тис. снарядів, повідомив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Чеська ініціатива щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч боєприпасів користується потужною підтримкою. Наразі у рамках цієї ініціативи Нідерланди виділяють Україні понад €100 млн, Бельгія - €200 млн.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала запевнив, що за межами Європи 15 країн готові приєднатися до його плану придбання боєприпасів для України.

У свою чергу, протягом року Британія інвестує €280 млн у закупівлю та виробництво артснарядів для України.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

З 1 березня в Україні почалася індексація пенсійних виплат для понад 10 млн українців, а саме 9,5 млн цивільних пенсіонерів, майже 600 тис. пенсіонерів силових відомств, а також майже 100 тис. “чорнобильців”. Цього року підвищення буде здійснено майже на 8%. У середньому кожна пенсія зросте на 322 грн, а її середній показник становитиме 5717 грн. У громадян, які отримують найменші пенсії – через брак страхового або трудового стажу, або через невеликі відрахування під час трудової діяльності – мінімальна пенсія зросте на 364 грн. Відповідно, у цих категорій мінімальна пенсія становитиме 2725 грн. Індексації підлягатимуть усі пенсії, призначені по 31 грудня 2023 року. Крім того, з 1 квітня буде проведений автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів з урахуванням оновленого страхового стажу.

Цього року програма з компенсації за знищене житло буде поширена і для громадян, які втратили домівки на тимчасово окупованих територіях. Уряд також розпочне програму капремонтів для суттєво пошкоджених багатоквартирних будинків на ТОТ, на деокупованих і на підконтрольних територіях, які страждають від щоденних обстрілів.  

Водночас кожен українець має знати, що купити українське – це зробити внесок у нашу перемогу, відбудову, у наше зростання, у краще майбутнє. Наразі Кабмін уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва, затвердив знак маркування бренду “ЗРОБЛЕНО В УКРАЇНІ”, який виділить товари національних виробників серед інших. Уряд стимулюватиме українців купувати товари вітчизняного виробництва, в результаті чого очікується зростання ВВП на 0,14%. Довіра й повага до українського виробника має стати спільною ідеологією на наступні десятиліття, бо лише так ми зможемо подолати всі наслідки цієї війни, відновитися, бути конкурентоспроможними у світі, зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 

Кабмін також планує скоригувати компенсації за купівлю українських будматеріалів. Наразі важливим інструментом для допомоги українському товаровиробнику є адаптація чинних держпрограм підтримки під цілі платформи “Зроблено в Україні”. За програмою єВідновлення для майже 44 тис. родин погоджені компенсації за пошкоджене житло. Також стартувала програма щодо будівництва житла з нуля на власній земельній ділянці. Ставка робитиметься на інвесткомпонент тим, хто купуватиме саме українське обладнання, їм запропонують пільгову кредитну ставку 5%, наголосив Прем’єр-міністр. За його словами, важливими для розвитку українського виробництва є і гранти за програмою “єРобота”. 

Уряд підтримує українські громади так само, як і українські родини. Днями ухвалене рішення про виділення 6,2 млрд грн для шістьох обласних бюджетів та 430 бюджетів громад Донецької, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Харківської областей, а також Херсонщини. Допомагаємо громадам, які цього зараз найбільше потребують з точки зору їх відновлення та фінансової спроможності виконувати зобов’язання перед людьми, наголосив прем’єр Шмигаль.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Завдяки активній співпраці з міжнародними партнерами Україна має змогу швидше відновлюватися, а гуманітарна допомога місцевим жителям – неоціненна. 

Наразі Німеччина збільшує гуманітарну допомогу Україні до €1 млрд. Звідти ж днями вирушив гуманітарний автомобільний конвой – група медичних автомобілів в рамках акції Kulturkonvoi Hand-in-Hand. Ці автомобілі, які допоможуть рятувати життя українських військових, вдалося придбати завдяки пожертвам та грошам, зібраним німецькими артистами.

Японія допоможе Україні у відбудові інфраструктури - мостів, дамб і доріг. 

Австралійський філантроп, бізнесмен і засновник гірничодобувної компанії Fortescue Metals Group Ендрю Форрест та його колишня дружина Нікола через свій фонд Minderoo пообіцяли виділити понад $3 млн на проєкти з розмінування в Україні.

У 2023 році міжнародні партнери надали понад 720 млн грн для відновлення та розвитку громад Сумщини. Наразі співпраця з ключовими партнерами продовжується і в цьому році. Це підтримка від Фонду відновлення українських громад у обсязі $4,6 млн та реалізація пілотного проєкту з підтримки ветеранів та повернення їх до цивільного життя на суму $1,6 млн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-