Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 4

Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 4

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних сил України. Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту, що передбачає допомогу Україні.

У випуску:

  • Головнокомандувачем Збройних сил України став генерал-полковник Олександр Сирський
  • Президент підписав указ про створення Сил безпілотних систем
  • Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про мобілізацію
  • Rheinmetall обіцяє Україні десятки тисяч боєприпасів і військову техніку цього та наступного року
  • Керований з повітря український бойовий робот вперше знищив позиції росіян
  • Українські виробники нарощують власне виробництво і можуть забезпечити наявну потребу ЗСУ у броньованих автомобілях
  • Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту, що передбачає допомогу Україні
  • Нідерланди передадуть Україні додатково шість винищувачів F-16, Болгарія почала передачу 100 БТР, а США планують подвоїти виробництво артснарядів для потреб України
  • Фінансування на відновлення отримають 136 регіональних проєктів
  • Україна вийшла на довоєнні обсяги експорту морем
  • У Мінсоцполітики спростовують інформацію про нібито блокування банківських карток пенсіонерів
  • В Україні запрацював Державний реєстр санкцій
  • Україна повернула з російського полону ще 100 захисників
  • ВР схвалила закон про біологічне батьківство у разі загибелі військового

НАША ОБОРОНА

Президент Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України. До керівництва ЗСУ стає нова управлінська команда. 

Зокрема, кандидатури бригадних генералів Андрія Гнатова, Михайла Драпатого, Ігоря Скибюка та полковників Павла Паліси і Вадима Сухаревського розглядаються на керівні посади в армії.

За словами міністра оборони Рустема Умєрова, у 2024 році на фронті потрібні нові підходи та стратегії, тому було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних сил.

Президент України підписав указ про створення окремого роду сил – Сил безпілотних систем. У Міноборони вважають, що це дасть змогу не лише створити спеціальні штатні посади для роботи з дронами: це будуть нові підрозділи, а також система накопичення, оцінки, обміну досвідом та підготовки застосування безпілотників. Відкриваються також можливості для повноцінного масштабування виробництва дронів та спрямування їх у війська. 

Після відвідання виробництва, де створюють безпілотники в межах державної програми «Армія дронів», високий представник ЄС Жозеп Боррель був вражений здатністю українських інженерів виробляти високоякісні дрони. «Україна має потенціал, щоб стати технологічною державою», – сказав він.

Український бойовий робот, керований з повітря, вперше в історії зміг знищити позиції російських загарбників. Загін «Кара небесна» запускає БПЛА для знаходження цілі, після чого в бій вступають наземні дрони з кулеметними турелями для її ураження. 

Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про мобілізацію. Зокрема, пропонується запровадити обов’язкову реєстрацію електронного кабінету призовника, який має бути створений на базі реєстру військовозобов'язаних «Оберіг». Військовозобов’язані упродовж 60 днів з дати початку проведення мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані. Повістка про виклик до ТЦК може надсилатися через електронний кабінет. Пропонується визначити чіткий термін служби на період воєнного стану. Запропоновано скасувати строкову військову службу, замість якої передбачається запровадити базову військову підготовку. Особам віком 18-24 років буде запропоновано самостійно обрати, коли пройти військову підготовку.

Як повідомив очільник парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки внесе правки до деяких суперечливих норм у законопроєкті. Він наголосив, що неприйнятними є норми щодо блокування особистих рахунків громадян, і запевнив, що не бачить «в Раді тих, хто би таке підтримував». 

Німецький виробник зброї Rheinmetall уклав контракт на постачання 25 основних бойових танків Leopard 1A5, п’яти броньованих евакуаційних машин і двох танків Leopard 1 у 2024 році. Rheinmetall – єдиний оборонний підрядник, здатний постачати українським військовим велику кількість нових боєприпасів середнього та великого калібру, він є одним із основних постачальників військової техніки для України.

Водночас українські виробники нарощують власне виробництво і можуть забезпечити потребу ЗСУ у броньованих автомобілях, запевнив гендиректор ТОВ «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас. 

СВІТ ПІДТРИМУЄ УКРАЇНУ

Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту, що передбачає допомогу Україні. Верхня палата Конгресу США змогла зібрати необхідну кількість голосів для того, щоб перейти до розгляду законодавства про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню в загальному розмірі $95 мільярдів.

Нідерланди мають намір поставити додатково шість винищувачів F-16 – загалом 24. Як повідомила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, F-16 готують до відправлення. При цьому Болгарія почала передачу Україні 100 бронетранспортерів, рішення про постачання яких було ухвалено наприкінці минулого року. До України надійшов і новий пакет військової допомоги від Естонії, до якого увійшли протитанкові системи Javelin, кулемети, боєприпаси до стрілецької зброї, різна техніка та водолазне спорядження.

Україна – майбутній член Європейського Союзу, тож має стати набагато ближчою до ЄС і у сфері оборони. Українська оборонна промисловість має інтегруватись із європейською, вважає президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Натомість Штати подвоять виробництво артснарядів для України. Заплановане збільшення артснарядів частково пов'язане з новим заводом, який будують у Техасі. На заводі буде абсолютно новий спосіб виробництва снарядів та технології, які ніколи не використовували раніше.

УКРАЇНА ВІДБУДОВУЄТЬСЯ

Уряд затвердив розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на 2024 рік, спрямувавши майже 4,5 млрд грн на програми регіонального відновлення в 11 областей України. Фінансування на відновлення отримають 136 регіональних проєктів.

На деокупованій Херсонщині з'явилася ще одна, вже дев'ята, переправа, збудована через Інгулець.

У застосунку «Дія» українці зареєстрували 597 993 інформаційних повідомлень щодо пошкодженого або зруйнованого житла. Це більш як 45 млн кв. м.

ЗДОБУТКИ УКРАЇНИ

Як нагадав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, уже пів року працює український морський логістичний коридор. Україна зняла блокаду Чорного моря й активізувала морську торгівлю, а в січні вийшла на довоєнні обсяги експорту морем і за загальним обсягом експорту вже наближається до показників, які були до повномасштабного вторгнення.

У січні доходи держбюджету збільшилися на 7,4 млрд грн порівняно з першим місяцем минулого року.

УРЯД ДОПОМАГАЄ ГРОМАДЯНАМ

В Україні запрацював координаційний штаб з питань облаштування укриттів. Він розроблятиме рекомендації та пропозиції щодо облаштування укриттів, які подаватиме на розгляд уряду. Робота штабу та облаштування укриттів триватимуть, доки 100% населення не буде забезпечено захисними спорудами цивільного захисту.

ООН призначатиме грошову допомогу особам, які проживають в Україні (крім тимчасово окупованих територій та територій, на яких ведуться бойові дії) і є отримувачами державної соціальної допомоги як особи з інвалідністю з дитинства та діти з інвалідністю. При цьому розмір відповідної соцдопомоги у зазначених осіб становить менш як 3 250 грн на місяць. Виплата додаткової допомоги буде проводитися щомісяця протягом трьох місяців у розмірі, що визначається як різниця між 3 250 грн та сумою вищезазначеної отриманої соціальної допомоги, але не менше ніж 100 грн на місяць.

Інформація щодо можливого блокування Міністерством соцполітики карток пенсіонерам через відсутність руху коштів не відповідає дійсності. Водночас трапляються випадки, коли пенсія не перераховується на картковий рахунок отримувача. Це відбувається тоді, коли пенсіонер є внутрішньо переміщеною особою, став на облік як ВПО до 24.02.2022 року, але не користується своєю банківською карткою протягом не менше ніж 6 місяців. В умовах відсутності руху коштів по таких картках виплати призупиняються до зʼясування обставин, проте Пенсійний фонд усі призначені платежі продовжує нараховувати.

БОРОТЬБА З КОЛАБОРАНТАМИ

Апарат РНБО України створив Держреєстр санкцій з метою надання безоплатного публічного доступу громадян до актуальної та достовірної інформації про суб'єктів, щодо яких застосовані санкції. У реєстрі – 17 202 фізичні та юридичні особи, які вважаються підсанкційними.

Проросійського блогера Юрія Подоляку, який наводив ракети РФ на Миколаїв, а наразі продовжує вести інформаційно-підривну діяльність у соцмережах, заочно засудили до 15 років тюремного ув’язнення.

Також було заарештовано нерухомість колишнього нардепа від забороненої «Партії регіонів» Олега Царьова, причетного до фінансування збройної агресії РФ. На підставі зібраних доказів слідчі СБУ додатково повідомили Царьову про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України. Раніше злочинні дії фігуранта були кваліфіковані як державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Оскільки зловмисник переховується на тимчасово захопленій території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

УКРАЇНЦІ СВОЇХ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

Україна повернула з російського полону ще 100 захисників, серед них — бійці Збройних сил, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. Більшість – захисники Маріуполя.

Громадські організації Луганщини й Донеччини вважають, що влада повинна вже сьогодні розпочати із суспільством діалог про майбутнє деокупованих територій

Благодійна організація Save Ukraine повернула ще чотирьох дітей віком від 0 до 16 років із тимчасово захоплених росіянами частин Запорізької та Херсонської областей. На сьогодні це вже 235 дітей, повернутих з окупації та території Росії.

Міністерство освіти і науки презентувало посібник «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог». Викладені в ньому методичні рекомендації зорієнтують педагогів, які аспекти слід представити своїм учням, як сформулювати цілісність у сприйнятті тих реалій, в яких нині перебувають українці, та дати розуміння, за що вони борються. 

Для збереження генофонду українського народу парламент ухвалив закон про біологічне батьківство у разі загибелі військового. Зокрема, фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті. Нова редакція закону передбачає, що в разі загибелі або визнання померлою особи її репродуктивні матеріали будуть зберігатися безоплатно протягом трьох років з моменту загибелі. Після закінчення цього строку подальше зберігання може бути продовжене. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої дитини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-