€50 мільярдів для України: Єврокомісія сподівається на консенсус, але готує варіанти

€50 мільярдів для України: Єврокомісія сподівається на консенсус, але готує варіанти

Укрінформ
Угоди ЄС містять дуже чіткі правила для врегулювання суперечностей в Євросоюзі, тож Єврокомісія сподівається на позитивне рішення майбутньої Європейської ради щодо виділення для України €50 мільярдів допомоги на наступні чотири роки. 

Водночас Єврокомісія готує й альтернативні рішення на випадок, якщо такої згоди на вдасться досягти серед всіх 27 країн ЄС.  Про це у п'ятницю у Стокгольмі під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо та прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За місяць буде вже два роки, як Росія розпочала свою жахливу агресивну війну проти України. Ми стояли поряд з Україною з першого дня, і будемо продовжувати це робити. Ця підтримка є критично важливою для України, не лише військова, але також економічна підтримка. Ми обговорили наступну спеціальну Європейську раду, метою якої буде досягти згоди навколо €50 мільярдів для України на наступні чотири роки. Це надасть Україні передбачувану економічну та бюджетну допомогу, й підкреслить нашу потужну підтримку для України», - підкреслила президентка Європейської комісії.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо позиції прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у цьому питанні, Урсула фон дер Ляєн зауважила, що Угоди ЄС мають дуже чіткі правила, як вирішувати конфліктні ситуації в Європейському Союзі.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн сподівається на консенсус у ЄС щодо €50 мільярдів для України

«Перш за все, ми маємо проводити переговори одне з одним та знаходити компроміси. Ми інтенсивно працюємо з угорським урядом, з пошуку рішення, щоб мати таке рішення у складі 27-ми з приводу €50 мільярдів для України на наступні чотири роки. Це наш головний пріоритет. Але, безумовно, ми готуємося до альтернативних рішень, якщо буде щось, чого ми не зможемо досягти», - наголосила фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії зауважила, що весь Європейський Союз побудований на діалозі та на пошуку спільних рішень з усіма країнами членами. Процедури, що передбачені у Статті 7 Угоди ЄС щодо обмеження права країни на голосування, за її словами, є зовсім іншою справою, що є відмінною від переговорів з Угорщиною навколо виділення €50 мільярдів для України.

Читайте також: Україні потрібна більша підтримка Заходу, щоб не вмикати «друкарський верстат» - ЄБРР

Як вже повідомлялося, під час Європейської ради 14-15 грудня 2023 року лідери країн ЄС прийняли рішення щодо початку з Україною переговорів про членство, але не змогли досягти консенсусу навколо створення Українського фонду в Бюджеті ЄС, - проти виступила Угорщина.

Глави держав та урядів європейських країн продовжать обговорення під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого 2024 року. Офіційні особи ЄС сподіваюся, що продовження фінансової допомоги для України підтримають всі 27 країн-членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-