Посол в ЄС назвав три способи обійти вето Угорщини на виділення Україні €50 мільярдів

Посол в ЄС назвав три способи обійти вето Угорщини на виділення Україні €50 мільярдів

Укрінформ
На саміті ЄС 1 лютого Угорщина може знову накласти вето на виділення Україні 50 млрд євро на 2024-2027 роки в рамках програми Ukraine Facility, однак є три варіанти для надання фінансової допомоги без її згоди.

Про це розповів посол України при ЄС Всеволод Ченцов в інтерв’ю Forbes Україна, передає Укрінформ.

«Варіант А – пропонується створити фонд для України, який діятиме чотири роки в рамках бюджету ЄС. Варіант Б – позабюджетний фонд, куди члени ЄС можуть робити внески. Також Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію, макрофінансова допомога – періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії», - сказав він.

За словами Ченцова, варіант А – дешевший і зручніший, тому йому віддається перевага. Угорщина розуміє, що є альтернативи для обходження її вето. І як будь-яка країна не зможе гратися у вето постійно. «Думаю, що буде ухвалено варіант А. Можливо, у фіналі будуть якісь запобіжники чи варіанти перегляду фінансових показників», – вважає посол.

Читайте також: Європарламент закликав не піддаватися на шантаж Угорщини

Минулого року ЄС виділив Україні 18 млрд євро макрофінансової підтримки. Загалом надана фінансова допомога сягає майже 40 млрд євро. Вона постійно варіюється залежно від потреб України, зазначив Ченцов.

Як повідомляв Укрінформ, під час зустрічі 14-15 грудня Європейська рада прийняла рішення розпочати переговори з Україною про членство в ЄС та доручила Раді ЄС розробити рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації, які були визначені Європейською комісією.

Читайте також: Прем’єр Греції очікує, що до наступної Євроради буде домовленість про €50 мільярдів для України

Водночас Європейська рада не досягла консенсусу у затвердженні змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро. Це рішення було заблоковано Угорщиною. Лідери країн ЄС повернуться до розгляду поправок до багаторічного бюджету ЄС під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила сподівання, що Європейська рада досягне консенсусу серед усіх 27 країн щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-