Стефанчук - про допомогу Україні: Запевняю, що колеги у США дуже добре нас чують

Стефанчук - про допомогу Україні: Запевняю, що колеги у США дуже добре нас чують

Ексклюзив
Укрінформ
Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сподівається, що внутрішні питання у Сполучених Штатах Америки, зокрема майбутні президентські вибори, перестануть бути перешкодою для виділення Україні додаткового пакету допомоги.

Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу.

Стефанчук підкреслив, що Україна дуже цінує двопартійну і двопалатну підтримку, яку демонструє Конгрес США. Він акцентував, що українському парламенту вдається зберігати “потужний” діалог на рівні попередніх і нинішнього спікерів американського Конгресу, представників двох партій – республіканців і демократів.

“Ми усвідомлюємо, що не маємо жодного права втручатися у внутрішні справи будь-якої країни. Думаю, що американці розберуться без нас, але ми дуже хотіли би, щоб питання підтримки України не зникало з порядку денного. І я можу запевнити, що американські колеги дуже добре нас чують. Переконаний, що попри загострення політичного періоду в США, вони зроблять все, щоб підтримка України залишалася на дуже високому рівні”, - зазначив Голова Верховної Ради.

Читайте також: Байден і Шольц розглянули шляхи подальшої підтримки України

Спікер українського парламенту також поінформував, що комунікує питання надання Україні додаткової допомоги з колегами-конгресменами. “Ми комунікуємо це питання і окремо щодо України, і спільно з Ізраїлем. Адже ця допомога передбачена не тільки Україні, але й Ізраїлю, іншим країнам. Ми комунікуємо всіма можливими способами. І я дуже сподіваюся, що внутрішні питання у США зрештою перестануть бути перешкодою для схвалення цього пакету. Україна має отримати цю допомогу”, - уточнив Стефанчук.

Водночас Голова ВР наголосив, що, шануючи допомогу від партнерів, Україна має розраховувати і на власні сили. “А це – переобладнання військово-промислового комплексу, відновлення багатьох військових програм. Ми працюємо над цим, у тому числі за сприяння партнерів”, - підсумував він.

Читайте також: Стефанчук сподівається, що Україна отримає запрошення в НАТО на саміті у Вашингтоні

Щодо допомоги країн-партнерів Стефанчук висловив переконання, що в цьому питанні одну з ключових ролей відіграє парламентська дипломатія.

Він пояснив, що в більшості країн-партнерів саме парламенти ухвалюють кінцеві рішення щодо надання або правових підстав надання фінансової допомоги Україні. За словами Стефанчука, це пов'язано з тим, що парламенти ухвалюють бюджети і займаються політичною підтримкою. Голова ВРУ також підкреслив, що в деяких країнах парламенти дають згоду на передачу зброї.

“Європейський парламент ухвалює дуже багато рішень, які зрештою допомагають нам отримувати допомогу від урядів країн-членів ЄС. Часто представники виконавчої гілки влади змінюють свою думку після ухвалення відповідних рішень парламентами. Це комплексна дипломатія. І парламентський трек відіграє в ній одну з ключових ролей”, - наголосив Стефанчук.

Читайте також: Блінкен попередив про ризики для безпеки України без схвалення допомоги Конгресом США

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні минулого року президент США Джо Байден вніс до Конгресу запит із додатковим фінансуванням потреб національної оборони на загальну суму $106 млрд. Він передбачає виділення щонайменше $61,4 мільярда на військову та економічну допомогу Україні.

Проте Конгрес США досі не схвалив цей пакет допомоги.

16 січня у Білому домі повідомили, що Байден збирає членів Конгресу, щоб обговорити запит про допомогу Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-