МЗС про громадянство РФ для депортованих дітей: Цей «акт» порушує закон України і міжнародне право

МЗС про громадянство РФ для депортованих дітей: Цей «акт» порушує закон України і міжнародне право

Укрінформ
Всі діти-громадяни України, які були примусово переміщені на територію РФ під надуманим приводом так званого «гуманітарного захисту», залишаються громадянами України. Українська влада продовжує вживати всіх можливих заходів для захисту їхніх законних прав і свобод.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України з приводу рішення Путіна надавати українським дітям громадянство РФ, передає Укрінформ. 

У зовнішньополітичному відомстві зазначили, що цей черговий «нормативно-правовий акт» грубо порушує законодавство України і норми міжнародного гуманітарного права, є нікчемним та не створює жодних правових наслідків. Він має на меті позбавити викрадених українських дітей можливості повернутися на Батьківщину. 

«Міністерство закордонних справ України вчергове наголошує, що всі діти-громадяни України, які були примусово переміщені на територію РФ під надуманим приводом так званого «гуманітарного захисту», залишаються громадянами України. Українська влада продовжує вживати всіх можливих заходів для захисту їхніх законних прав і свобод», - заявили у МЗС.

У відомстві зауважили, що справжня цінність цього указу полягає лише в тому, що він слугуватиме черговим доказом злочинів РФ проти України, насильницької асиміляції українських дітей і спроби позбавлення їх власної Батьківщини.

Читайте також: В Україну повернули ще одного депортованого Росією хлопця

«Закликаємо Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги ці дії керівництва РФ з переведення українських дітей з однієї національної групи в іншу, у тому числі шляхом примусового надання їм громадянства РФ, що є однією з ознак геноциду, а міжнародну спільноту якомога швидше реалізувати виданий МКС ордер на арешт Володимира Путіна, здійснивши необхідні заходи з його затримання для передачі органам міжнародного правосуддя», - наголошується в коментарі.

Як повідомлялося, 4 січня 2024 року президент Російської Федерації підписав указ «Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийняття до громадянства Російської Федерації».

Фото: Depositphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-