Лідери країн ЄС дійшли згоди щодо необхідності фінансової підтримки України - фон дер Ляєн

Лідери країн ЄС дійшли згоди щодо необхідності фінансової підтримки України - фон дер Ляєн

Укрінформ
Лідери країн-членів ЄС дійшли широкої згоди щодо необхідності фінансової підтримки України, тож така допомога, попри заперечення Угорщини, залишатиметься пріоритетом головного фінансового документа Євросоюзу.

Про це на пресконференції за підсумками дводенної зустрічі Європейської ради сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Першим пріоритетом (багаторічного бюджету ЄС – ред.) є підтримка України, потім – робота над питаннями міграції, розвитком європейської конкурентності, наприклад, у відповідь на акт із зменшення інфляції (у США - ред.). Ми також звернулися з проханням посилити реагування на природні катаклізми та гуманітарні кризи. Наприкінці маємо адаптувати наш бюджет до зростання відсоткових ставок. 26 країн-членів підтвердили ключові пріоритети та погодилися надати додаткові фінансування. Я від усього серця дякую їм за підтримку. Це хороший результат», - сказала президент Єврокомісії.

Читайте також: ЄС продовжить розгляд бюджету наступного року - Шарль Мішель

Вона нагадала, що чинний бюджет ЄС був розроблений ще у 2020 році та не враховував чисельних криз, які відбулися після цього, включаючи пандемію коронавірусу, російську агресію проти України, енергетичну кризу та сплеск інфляції нею спричинений. Цей бюджет не передбачав реагування на кризу на Близькому Сході та на значне зростання природних катаклізмів, які пережила Європа. Наразі поточний бюджет ЄС сягнув ліміту своїх можливостей. Саме тому ще у червні Єврокомісія запропонувала його перегляд та висунула для цього дуже чіткі пріоритети. 

За словами Урсули фон дер Ляєн, домовленості, досягнуті вчора під час обговорення на вищому рівні щодо уточнень до бюджету ЄС, відповідають на занепокоєння країн-членів та враховують тиск на національні бюджети. Ці домовленості передбачають перерозподіл вже виділених грошей та визначення чітких пріоритетів у використанні нових бюджетних ресурсів, що потребує від ЄС та країн-членів «жорстких рішень».

«На жаль, ми не змогли вчора досягти одноголосності. Угорщина була нездатна це підтримати. Тож ми призначили нову зустріч на початку наступного року. Ми, Європейська комісія, скористаємося цим часом, щоб бути впевненими, - що б не відбулося потім, що б не трапилося, ми матимемо для цього операційні рішення», - наголосила президент Єврокомісії.

Як повідомлялося, вчора Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою та висловила підтримку і солідарність з Україною в боротьбі проти російської агресії.

Читайте також: Єврорада доручила Єврокомісії розвинути спроможність «коридорів солідарності» з Україною

Водночас, за підсумками дискусії, глави держав та урядів не змогли досягти консенсусу та ухвалити поправки до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які передбачали, зокрема, створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України в умовах війни та для створення умов для її повоєнного відновлення. Розгляд цього питання європейські лідери перенесли на початок наступного року.

Фото: Х / Ursula von der Leyen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-