ЄС продовжить розгляд бюджету наступного року - Шарль Мішель

ЄС продовжить розгляд бюджету наступного року - Шарль Мішель

Укрінформ
Глави держав та урядів країн ЄС, які продовжували зустріч в Брюсселі до глибокої ночі з четверга на п’ятницю, не змогли досягти одноголосного рішення щодо ухвалення оновленого багаторічного бюджету ЄС.

Про це за підсумками засідання заявив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Як повідомляє Укрінформ, текст заяви президента Євроради оприлюднений на сайті цієї Євроінституції.

«Перегляд багаторічного бюджету ЄС (MFF  - Multiannual financial framework) в представлених документах, із усіма компонентами та пріоритетами, - включаючи підтримку для України, міграцію та зовнішній вимір…, стратегічні технології для Європейської платформи, платежі інтересу в рамках програми «Наступне покоління ЄС» (NGEU  - NextGenerationEU), спеціальні інструменти, нові власні ресурси та елементи, що зменшують впливи на національні бюджети, - були твердо підтримані главами держав та урядів 26 країн. Ми повернемося до них на початку наступного року», - зазначив Шарль Мішель.

За його словами, 26 країн підтримали запропоновані переговорні позиції по бюджету, при цьому Швеція має провести додаткові консультації з власним парламентом. Один з європейських лідерів виступив проти рішення щодо ухвалення бюджету, документу, який включав створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для фінансової підтримки України.

Читайте також: Угорщина заблокувала виділення €50 мільярдів для України з бюджету ЄС

«Я хочу надіслати позитивний та обнадійливий сигнал, тому що ми маємо інструменти, щоб гарантувати власну надійність, і що Україна може розраховувати на нашу підтримку. Я наполягав, що пакет переговорів - це політичне зобов’язання, яке було підтримане 26-ма країнами-членами, це відбудеться, коли Швеція формально підтримає його. У цьому мегапакеті ми маємо пакет у 50 мільярдів (євро) для України, і маємо потужну політичну волю від 26 лідерів з імплементації цього мегапакету. І це також сигнал, який ми надіслали до наших українських друзів», - сказав Шарль Мішель під час короткого спілкування із журналістами за підсумками засідання.

Він відмовився назвати країну, яка проголосувала «проти» прийняття фінансового пакету, зауваживши, що й без цього преса уважно слідкувала за перебігом дискусії.

Сьогодні, у п’ятницю, Європейська Рада, за словами Шарля Мішеля, продовжить роботу та розгляне інші важливі питання порядку денного, зокрема, міграцію, проблеми зовнішньої політики та ситуацію на Близькому Сході, протидію антисемітизму у всіх його формах тощо.

Читайте також: Україна досягла значного прогресу в реформуванні енергетичної сфери - представниця Єврокомісії

Як повідомлялося, вчора Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, та висловила потужну підтримку та солідарність з Україною у її боротьбі проти російської агресії.

Перед початком роботи Європейської ради прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що продовження короткострокової фінансової допомоги для України не потребує перегляду існуючого багаторічного бюджету ЄС, а довгострокові проекти такої допомоги мають фінансуватися за рахунок позабюджетних коштів.

Запропонований Єврокомісією пакет уточнень до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки включав, зокрема, положення про створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для підтримки фінансової стабільності України в умовах війни та для її повоєнного відновлення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-