Європейські держави здійснюють найбільше переозброєння з 1950-го року - Боррель

Європейські держави здійснюють найбільше переозброєння з 1950-го року - Боррель

Укрінформ
Після збройної агресії Росії проти України країни ЄС здійснюють найбільше переозброєння своїх збройних сил у новітній історії з 1950-го року, та продовжують процес збільшення оборонних бюджетів, який розпочався у 2014 році після нападу Росії на український Крим.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні європейські уряди здійснюють найбільше переозброєння в Європі з 1950 року. Ми знаходимося в тому моменті, коли всі погоджуються, що необхідно збільшити нашу військову спроможність. Тому що ми живемо в ситуації, коли ні у кого немає сумніву – Європа знаходиться у небезпеці», - сказав Боррель.

Читайте також: Боррель - про мільйон снарядів для України: ЄС має переспрямувати експорт

«Російська агресія проти України нагадала нам, наскільки критичними є наші військові спроможності. Ми говоримо про танки, боєприпаси, артилерію, про гібридні загрози, про космос, про кібернетичний простір, про критичну інфраструктуру, про інформаційні маніпуляції, про безпеку постачання - все, що ми могли вважати у небезпеці, - все стало реальністю», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: У країн ЄС немає жодних ознак «утоми» від війни - Боррель

Він зауважив, що російська агресія проти Україна виявила слабі місця у європейській системі безпеки й оборони. Мобілізація Євросоюзу та його країн членів, за словами Борреля, була «вражаючою», але саме ця війна проявила нестачу оборонних інвестицій протягом попередніх десятиліть.

«До 2014 року європейці проходили через постійний процес роззброєння, коли ми поступово зменшували інвестиції в оборону. Вторгнення (Росії - ред.) в Крим у 2014 році було першим сигналом до пробудження, і відтоді й до тепер ми продовжуємо збільшувати наші оборонні витрати. Минулого року оборонні витрати 27 країн членів склали 240 мільярдів, що на 70 мільярдів більше у порівнянні з 2014 роком. Минулого року ми збільшили наші оборонні витрати на 6 відсотків у порівнянні із 2021 роком. Це демонструє, що це стійка тенденція. Багато грошей потрібно, щоб компенсувати недофінансування попередніх років», - зазначив Боррель.

Читайте також: ЄС твердо солідарний з Україною: Боррель відреагував на російську атаку дронами на Київ

За його словами, з точки зору долі оборонних витрат у ВВП країни ЄС все ще відстають від визначеного НАТО мінімального показника у 2 відсотки, та зараз мають цей середній показник на рівні 1,5 відсотка. Це означає, що для досягнення мети у 2 відсотки від ВВП, країни ЄС мають додати близько 75 мільярдів євро щороку, і це могло б бути складним завданням для європейських міністрів фінансів.

«Для порівняння. США витрачають (на оборону, - ред.) близько 3,5 відсотки (від ВВП, - ред.). Росія у війні збільшила витрати з 3,6 відсотка від ВВП до 4,3 відсотка торік. У 2024 році вони збільшать оборонні витрати на 70 відсотків (у порівнянні з 2023 роком, - ред.). Це, безумовно, економіка війни. Вони це роблять, тому що вони втрачали величезну кількість військових спроможностей. Але навіть в цих умовах 70 відсотків – це дуже багато», - зауважив Високий представник ЄС.

Читайте також: Постачання боєприпасів із ЄС в Україну сягне 480 тисяч снарядів - Урсула фон дер Ляєн

Як вже повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув суми понад 85 мільярдів євро.

У поточному році лідери країн ЄС погодили цільові програми з нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості для збільшення виробництва зброї й боєприпасів, що дозволить збільшити їх поставки в Україну та поповнити власні військові арсенали країн-членів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-