Боррель - про мільйон снарядів для України: ЄС має переспрямувати експорт

Боррель - про мільйон снарядів для України: ЄС має переспрямувати експорт

Укрінформ
Євросоюз поки не досяг мети у поставках 1 мільйона снарядів для України упродовж  року, і щоб виконати своє зобов’язання до встановленого терміну (березень 2024 року, - ред.), європейські компанії мають переспрямувати свій експорт боєприпасів з третіх країн до України.

Про це сьогодні у Брюсселі під час виступу на річній конференції Європейського оборонного агентства (EDA) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми дуже залучені до спільного замовлення боєприпасів. Я вдячний EDA за його роботу з організації такого спільного замовлення. Сім країн-членів вже розмістили замовлення – ці рамкові контракти, ще більше приєднаються наступними тижнями, щоб досягти цієї мети у 1 мільйон - цілі, яку ми встановили тривалий час тому. Ми ще не досягли цієї мети, і маємо робити більше… Ймовірно, ми маємо переорієнтувати наш експорт, тому що важлива частина нашого виробництва експортується до третіх країн. Сьогодні є набагато більше причин, щоб направити цю продукцію в Україну», - сказав Боррель.

Читайте також: Постачання боєприпасів із ЄС в Україну сягне 480 тисяч снарядів - Урсула фон дер Ляєн

При цьому він зауважив, що деякі з нинішніх клієнтів європейської оборонної індустрії, на щастя, не мають необхідності використовувати ці снаряди вже завтра, тож ця амуніція призначена для складування. Ймовірно, за його словами, ці країни можуть складувати менше і надати більше для України. Саме таким чином, навіть за наявних виробничих спроможностей, ЄС може дати більше боєприпасів для України.

Боррель нагадав, що трохи понад 300 000 снарядів було доставлено в Україну з армійських складів країн-членів, тож для виходу на рівень потреби необхідно нарощувати обсяги виробництва та збільшувати спроможності оборонної промисловості ЄС.

Читайте також: Стратегія оборонної промисловості ЄС має враховувати спроможності України - фон дер Ляєн

При цьому він нагадав, що реакція ЄС на російську агресивну війну проти України була безпрецедентною у багатьох вимірах, зокрема, у військовому.

«Були зруйновані табу. Поставки зброї для країни у війні - це було щось, що Європейський Союз, але не його окремі країни-члени, ніколи не робив до того. Відтоді ми мобілізували 27 мільярдів євро військової допомоги, надали тренування для 34 тисяч українських військовослужбовців по всій Європі, майже в усіх європейських країнах, і ми плануємо збільшити цю кількість українських солдатів до 40 тисяч вже протягом найближчих тижнів. Це безпрецедентно... Це змінило політичний пейзаж Європейського Союзу та його роль як постачальника безпеки й оборони», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: США ведуть переговори із Грецією про купівлю снарядів для України - ЗМІ

Як повідомлялося, з початку російської загарбницької війни проти України ЄС та його країни-члени надають Україні послідовну та суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, загальний обсяг якої вже сягнув суми понад 85 мільярдів євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-