Брюссель може допомогти Україні знайти компроміс з Угорщиною у питанні вступу до ЄС - Кравчук

Брюссель може допомогти Україні знайти компроміс з Угорщиною у питанні вступу до ЄС - Кравчук

Укрінформ
Україна сподівається на допомогу офіційного Брюсселя для пошуку компромісу з Угорщиною у питанні про початок переговорів про вступ до Європейського Союзу.

Про це заявила заступниця голови фракції «Слуга народу», заступниця голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук в інтервʼю польсько-українському онлайн-виданню Sestry.

«Ми розраховуємо на позитивне рішення Євроради (на саміті у грудні – ред.), сподіваємось на допомогу Брюсселя знайти якийсь варіант (компромісу – ред.) з Угорщиною», - зазначила Кравчук, коментуючи можливі кроки України задля позитивного рішення Європейської Ради про відкриття переговорів про вступ до ЄС.

«Я перебуваю у робочій групі по національних меншинах. Очевидно, що для Угорщини маємо продемонструвати додаткові сигнали, я не виключаю, що це будуть зміни до законодавства стосовно того, якою мовою можуть здобувати освіту національні меншини», - переконана депутатка. Вона звернула увагу на те, що цьогоріч Україна вперше за 20 років оновила це законодавство, але переговори з Будапештом тривають. «Рішення про те, що нацменшини вчитимуться своєю мовою, матимуть медіа своєю мовою, не повинно означати, що вони не знатимуть української», - уточнила Кравчук.

Читайте також: Україна завершує ухвалення пакету законів для старту переговорів про вступ до ЄС - Шмигаль

Окрім того, що премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан симпатизує Росії, ми бачимо, що він хоче вирішити свої проблеми з Брюсселем - розблокувати €13 мільярдів для Угорщини, які ЄС заблокував через проблеми з верховенством права, підкреслила депутатка.

«Орбан зробив тему захисту нацменшин за межами Угорщини однією зі своїх топтем. Це доволі успішний інструмент їхньої внутрішньої політики», – вважає вона. Кравчук висловила сподівання, що Україна теж так буде захищати українські меншини за межами України, особливо коли вже буде в Європейському Союзі.

Депутатка сподівається, що після грудня Єврокомісія зможе проводити технічну підготовку до переговорів. Але до березня Україні потрібно показати прогрес і в інших питаннях. «Наприклад, це стосується закону про лобіювання. Його ще немає. Навіть якщо з’явиться зареєстрований законопроєкт, це буде хорошим кроком вперед. Були питання й щодо збільшення кількості детективів НАБУ - цей законопроект вже проголосований у першому читанні. Як і незалежність САП, фінальні правки до Закону про е-декларування», - підсумувала Кравчук.

Читайте також: Прогрес України у гендерному питанні задовольняє ЄС - Стефанішина

«Але головне - це те, що Єврокомісія чітко рекомендувала розпочати переговори про вступ України до Євросоюзу. Не треба знецінювати це історичне рішення оцими технічними вимогами. Бо ми дотягнемо вимоги», - додала вона.

Як повідомлялося, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді відкрити переговори щодо розширення з Україною. 14-15 грудня у Брюсселі має відбутися саміт ЄС, де питання розширення буде одним з ключових.

Водночас, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Європейський Союз не повинен починати переговори з Україною про членство.

Читайте також: Рада до весни має виконати ще чотири євроінтеграційні вимоги - Кондратюк

Президент Європейської ради Шарль Мішель, перебуваючи у Києві 21 листопада, пообіцяв зробити все можливе, щоб переконати 27 країн-членів ЄС ухвалити позитивне рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою про вступ до Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-