Україна буде активом для ЄС, а не тягарем - Кулеба

Україна буде активом для ЄС, а не тягарем - Кулеба

Укрінформ
Україна буде активом, а не тягарем, коли стане повноправним членом Європейського Союзу, адже з економічної точки зору, джерелом процвітання ЄС є спільний ринок.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Euractiv, передає Укрінформ.

"Якби ми були тягарем, ніхто б серйозно не говорив про членство України в ЄС - не забувайте, що ми 44-мільйонна нація, ми дуже великий ринок. Зі вступом України спільний ринок розшириться в геометричній прогресії, і це принесе вигоди ", - сказав Кулеба.

Він додав, що українці роками були розчаровані "нездатністю ЄС пообіцяти Україні перспективу членства", так само, як і Західним Балканам, тому було б "безвідповідально з боку ЄС втратити цю історичну можливість зробити крок до розширення не лише з Україною, але й з усіма іншими країнами".

Як зазначає видання, дипломати ЄС із країн-членів, які рішуче підтримують Київ, очікують жорсткої боротьби навколо запропонованого перегляду бюджету ЄС, який передбачає нову допомогу Києву в розмірі €50 мільярдів, особливо після того, як Угорщина та Словаччина надіслали сигнали, що мають застереження.

Читайте також: Україна вступатиме в Євросоюз за особливих обставин - ОП

Кулеба сказав, що "завжди можна очікувати перешкод, але ми досить досвідчені у подоланні будь-яких перешкод", і підкреслив, що його "надихає те, що нинішні лідери розуміють це і хочуть скористатися цією можливістю".

"Це в інтересах як Угорщини, так і Словаччини мати Україну в якості члена", - переконаний глава МЗС.

Країни-члени ЄС стверджують, що блок повинен спочатку реформуватися, перш ніж думати про прийом нових членів, проте це може затримати прогрес у зближенні України та інших країн.

"Україна та інші країни-кандидати впровадили багато реформ, слідуючи рекомендаціям ЄС. Ми знаємо, наскільки це складно, але ЄС буде набагато складніше реформувати себе - і ми всі це розуміємо", - сказав Кулеба.

Читайте також: Членство України в ЄС: Кулеба розраховує на підтримку головування Бельгії

У внутрішній записці, з якою ознайомився Euractiv на початку цього року, наголошувалося, що розширення може мати відчутний вплив на дві найбільші статті бюджету ЄС - Спільну аграрну політику (САП) та політику згуртування.

Кулеба відкинув ці занепокоєння, але визнав, що цілком ймовірно, що переговори про сільське господарство - сферу, в якій Україна є європейським лідером - будуть складними.

"Але якщо і Україна, і ЄС керуватимуться баченням спільного процвітання і безпеки, то ми знайдемо відповіді на питання і досягнемо правильного балансу", - підкреслив міністр.

За його словами, на початку цього року ЄС пообіцяв надати Україні 1 млн артилерійських боєприпасів протягом 12 місяців, однак Брюссель відстає від своїх зобов'язань, що підвищує ризик того, що російські війська матимуть перевагу через масові поставки боєприпасів з Північної Кореї до Москви.

Читайте також: Кулеба закликав G7 розглянути спільну політику виробництва та постачання зброї

"Ми повинні поставити собі питання - як ми збираємося перемагати у світі, коли ті, хто стоїть проти нас, просто більш ефективні у військових питаннях? Я не засуджую і не ставлю під сумнів зобов'язання і політичну волю ЄС допомогти, ми глибоко вдячні за цю волю. Але щось не так у тому, як функціонує європейська оборонна промисловість", - сказав Кулеба.

На його думку, єдиний спосіб збільшити виробництво - це створити ринок, "який буде функціонувати безперебійно, і Україна та інші країни-кандидати вже повинні розглядатися як невід'ємна частина цього ринку".

Як повідомляв Укрінформ, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді відкрити переговори щодо розширення з Україною і Молдовою. Також вона рекомендувала відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною, за певних умов, та надати статус країни-кандидата для Грузії.

Фото: Euractiv/Zoran Popovici

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-