Понад 80% українців вважають, що вибори мають проводитися після війни

Понад 80% українців вважають, що вибори мають проводитися після війни

Опитування
Укрінформ
Станом на жовтень 2023 року 81% українців вважають, що вибори мають проводитися після війни і зараз вони не на часі. Водночас 16% переконані, що вибори вже мають проводитися попри війну.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) упродовж 30 вересня – 13 жовтня 2023 року.

При цьому, за даними опитування, більшість українців (65% станом на жовтень 2023 року) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет і переживають за ризики фальсифікацій. Підтримують ідею – 29%.

Читайте також: Повоєнні вибори: Корнієнко каже, що треба вже зараз активізувати обговорення

Негативно ставиться до ідеї запровадження дистанційного голосування більшість населення у всіх регіонах України (55-68%).

Як зазначають соціологи, хоча українці вважають доцільним відкласти проведення виборів на період після війни, але при цьому 88% наполягають, що в Україні має будуватися розвинена демократична система відповідно до норм Європейського Союзу. За обмеження прав громадян на період відновлення після війни виступають 7% респондентів.

У всіх регіонах України абсолютна більшість проти обмежень на період відновлення.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус», до якого були включені запитання щодо того, коли мають бути проведені вибори та щодо ставлення до можливого обмеження прав громадян на період відновлення, методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 2007 респондентів, які мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (від 18 років) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%; 2,1% – для показників, близьких до 25%; 1,5% – для показників, близьких до 10%; 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Наведені також результати паралельної хвилі «Омнібусу» (теж проведеної методом телефонних інтерв’ю) щодо ставлення до дистанційного голосування через інтернет. Це запитання ставилося 1010 респондентам (формальна похибка – 2,4%).

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Проте попри певні фактори, що можуть впливати на якість результатів в умовах «воєнного часу», загалом У КМІС вважають, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Читайте також: Президент пояснив, за яких умов можливі вибори під час воєнного стану

Як повідомлялося, раніше Президент Володимир Зеленський заявляв, що найбільшими труднощами для виборів під час війни є безпекові питання щодо присутності спостерігачів, голосування військових, жителів тимчасово окупованих територій та українців за кордоном, а також фінансування кампанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-