Повоєнні вибори: Корнієнко каже, що треба вже зараз активізувати обговорення

Повоєнні вибори: Корнієнко каже, що треба вже зараз активізувати обговорення

Укрінформ
Обговорення щодо проведення виборів необхідно активізувати вже зараз, щоб забезпечити якісний виборчий процес після завершення російсько-української війни.

Таку думку перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко висловив в ефірі телемарафону «Єдині новини», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, що зараз неможливо провести вибори. В Україні до середини листопада діє воєнний стан. І будь-які дати можна обговорювати з огляду на безпекову ситуацію. Натомість, дійсно, ми маємо активізувати обговорення», - сказав перший віце-спікер українського парламенту.

Він зазначив, що важливо проконсультуватися з міжнародними партнерами з приводу питання проведення повоєнних виборів, адже воно непросте і вимагатиме значних ресурсів: організаційних, фінансових, юридичних. «Треба буде змінювати закон і встановлювати нові тимчасові правила», - зауважив Корнієнко.

Читайте також: Для проведення виборів необхідно вирішити щонайменше п’ять проблемних питань - Стефанчук

«Не треба політизувати ці питання. Обговорення повоєнних виборів – це не значить, що вони вже завтра відбудуться. Це треба обговорювати для якісного волевиявлення в повоєнний час», - підсумував Корнієнко.

Як повідомлялося, згідно з Конституцією, наступні чергові парламентські вибори мали би відбутися у жовтні 2023 року, а президентські – навесні 2024 року. Однак дія на території Української держави правового режиму воєнного стану ускладнює проведення виборів. Нині навколо цього питання точаться активні дискусії.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук поінформував, що звернувся до колег з багатьох парламентів світу із проханням поділитися досвідом проведення або не проведення виборів під час війн.

Окрім того, спікер українського парламенту підкреслив, що Україна може ухвалити рішення про проведення виборів, якщо врегулює щонайменше п’ять проблемних питань, спричинених повномасштабним вторгнення Російської Федерації. Ідеться про забезпечення прав на голосування і бути обраними до органів влади для військовослужбовців, організацію виборів на тимчасово окупованих територіях, забезпечення участі в голосуванні українських біженців, яких наразі за кордоном близько 7 мільйонів, фінансування виборів, забезпечення можливості вільного доступу до медіа.

Фото: Верховна Рада, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-