Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Чим важливий для України саміт у Гранаді

Чим важливий для України саміт у Гранаді

Блоги
Укрінформ
Наша держава має вагомі пропозиції стосовно посилення наявної в Європі архітектури безпеки, зокрема регіональної

Президент України й українська делегація беруть участь у саміті Європейської політичної спільноти. Нагадаю, що Європейська політична спільнота – це новий формат взаємодії європейських країн, учасниками якого є як країни ЄС, так і інші європейські країни. Цей формат з’явився минулого року, і сьогоднішній саміт у Гранаді (Іспанія) – уже третій.

Чим важливий цей саміт для України саме тепер? На першій причині наголосив Президент Зеленський. Наближається зима, і вже очевидно, що Росія знов атакуватиме енергетичну систему України. Власне, такі атаки вже розпочалися. І тому пріоритет – посилення нашої системи ППО, домовленості про це з нашими партнерами, їх підтвердження і реалізація. До речі, уже з’явилася інформація, що ФРН надішле в Україну одну додаткову систему протиповітряної оборони IRIS-T і «понад дюжину» зенітних самохідних установок «Gepard», які можуть нам дуже допомогти в боротьбі із «шахедами».

Також Президент Зеленський анонсував, що Україна має вагомі пропозиції стосовно посилення наявної в Європі архітектури безпеки, зосібна регіональної. «Окрема увага – Чорноморському регіонові та спільній роботі заради глобальної продовольчої безпеки й захисту свободи мореплавства». Думаю, що цього разу йдеться не тільки про поточні питання, зокрема про безпеку чорноморського зернового коридору з України. Контекст українських пропозицій може бути більш широкий. Ще минулого року робоча група на чолі з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком і ексгенсеком НАТО А.Ф. Расмуссеном розробила пропозиції щодо гарантій безпеки України. І в цих пропозиціях ішлося не тільки про гарантії безпеки для нашої країни на двосторонньому рівні (що тепер уже в роботі), а й на рівні великої багатосторонньої міжнародної угоди, а також на рівні секторальних угод (угода про безпеку в акваторії Чорного моря – це якраз секторальна угода).

Крім того, що озвучив Президент Зеленський, напевно буде обговорення і деяких інших питань, особливо в зустрічах на полях саміту Європейської політичної спільноти. Із високою вірогідністю, обговорюватимуть питання оптимізації поточної і системної підтримки України (як макроекономічної, так і військово-технічної) в умовах нинішніх внутрішньополітичних негараздів у США. Звісно, на всіх переговорах української делегації на полях цього саміту буде і традиційна обов’язкова програма: зброя, євроатлантична та європейська інтеграція України.

Володимир Фесенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-