Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Лист із Білого дому: аж ніяк не йдеться про припинення допомоги Україні

Лист із Білого дому: аж ніяк не йдеться про припинення допомоги Україні

Блоги
Укрінформ
Яких важливих реформ чекають від нас закордонні партнери

Розпочався інформаційно-політичний ажіотаж навколо листа з Білого дому з переліком реформ, які Україна має виконати, щоб і надалі отримувати західну допомогу. Чого тільки немає в коментарях на цю тему: і конспірологія, і звинувачення майже в зраді, і політичні спекуляції.

Насправді до цього документа треба ставитися спокійно й раціонально. Цей лист відображає позицію не тільки США, а й інших міжнародних партнерів України (ЄС, МВФ, країн G-7 та ін.), що об’єдналися в Координаційну платформу фінансових донорів України, яку іноді називають «фінансовий Рамштайн». Поки що це документ для обговорення і узгодження з Урядом України. Він спрямований на більш ефективне використання міжнародної допомоги, яку надають Україні, посилення громадського контролю за її використанням, стимулювання процесу структурних і адміністративно-політичних реформ в Україні.

Стосовно Міноборони, СБУ й силових структур, то мова, зокрема, про реформи, які пов’язані з процесом євроатлантичної інтеграції України. Частина інших реформ прямо чи опосередковано пов’язана з процесом європейської інтеграції України.

Про деякі з цих реформ (наприклад, про реформу СБУ) ідеться ще з 2015–2016 рр. У багатьох випадках мають на увазі посилення громадського контролю за діяльністю різних державних установ, що сприятиме розвиткові демократії в Україні, особливо в умовах війни. І це стало наслідком очевидних проблем і з державними закупівлями, і з бюджетним процесом у деяких наших відомствах. Урешті-решт усе це відповідно до наших інтересів. Саме тому в цьому випадку не йдеться про якісь «забаганки» наших партнерів чи про «зраду». Схожі ситуації і схожі поради партнерів бували в нас і раніше, наприклад, коли ухвалювали антикорупційне законодавство, створювали нові антикорупційні інституції, а пізніше – антикорупційний суд. Така саме ситуація, навіть набагато масштабніша, ще буде в нас у процесі переговорів про вступ України до ЄС.

Особливо наголошу, що не йдеться про припинення військової допомоги Україні. Це було б смертельно небезпечно для нашої країни, і наші міжнародні партнери таких дурниць робити не будуть. А от прив’язка частини обсягів фінансової допомоги до виконання окремих зобов’язань цілком ймовірна. Тому ставитися до цих рекомендацій треба серйозно й відповідально.

Володимир Фесенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-