Донорська платформа допоможе Україні просувати реформи на шляху до ЄС - фон дер Ляєн

Донорська платформа допоможе Україні просувати реформи на шляху до ЄС - фон дер Ляєн

Укрінформ
Багатостороння донорська платформа, що є основою для координації міжнародної допомоги для України, допоможе у вирішенні нагальних фінансових потреб і в реформуванні.

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Лондоні на Конференції з відновлення України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У січні ми створили багатосторонню донорську координаційну платформу, яка є першою подібною в історії міжнародної допомоги. Вона об’єднує Україну, G7, ЄС, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк з реконструкції та розвитку, МВФ та Світовий банк. Вона створює єдину основу для міжнародних донорів, яка гарантує, що допомога спрямовується саме туди, де вона найбільше потрібна», - сказала фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що цього року Єврокомісія вже виділила €18 мільярдів з метою закриття бюджетних потреб України.

«Це стосується нагальних потреб України. Але поговорімо про майбутнє. Я переконана, що Європейський Союз має особливу відповідальність. Причина проста: коли українці уявляють своє майбутнє, вони бачать прапор Європи, що майорить над їхніми містами. І я не маю сумніву, що Україна буде частиною Європейського Союзу», - наголосила президентка ЄК.

Читайте також: Єврокомісія 22 червня оголосить усні висновки щодо прогресу України на шляху до ЄС

За її словами, першим кроком на шляху України до членства в ЄС має стати продовження реформ, які країна надалі прискорює попри війну.

«Ми, Європейський Союз, хочемо відповідати таким зусиллям і відданості. Саме тому сьогодні Європейська комісія представляє нове усне оновлення щодо прогресу, якого Україна досягла у судовій реформі, боротьбі з корупцією, новому законодавстві щодо медіа та прав меншин. Ця доповідь демонструє, що цілі вже є у полі зору, і ми будемо працювати з Україною, щоб вийти на фінішну пряму», - заявила фон дер Ляєн.

На її переконання, реформи, які здійснює Україна, стануть потужним сигналом для приватних інвесторів, які будуть упевнені у прозорості, справедливості та дієздатності інституцій в Україні. А саме приватний сектор має відіграти важливу роль у процесі відновлення України.

Другим кроком на шляху України до майбутнього, за словами президентки ЄК, є інвестиції з боку Європи. Фон дер Ляєн нагадала, що напередодні Єврокомісія запропонувала створити фонд для України в рамках бюджету ЄС, який має забезпечити сталу фінансову підтримку країни на період до 2027 року. Цей фонд буде наповнюватися трьома шляхами: за рахунок грантів з бюджету ЄС, за рахунок кредитів на ринках капіталів, а також, ймовірно, за рахунок використання заблокованих російських фінансових активів. За її словами, Єврокомісія представить пропозиції щодо поводження з російськими активами вже до літньої перерви (тобто до серпня).

Читайте також: Україна піднімається з попелу війни та бореться за європейське майбутнє – Урсула фон дер Ляєн

За оцінкою фон дер Ляєн, Україна має величезні потреби для відновлення. До 2027 року фіскальний розрив у бюджеті України становитиме до €60 мільярдів При цьому потреби для «швидкого відновлення» становлять близько €50 мільярдів. Тобто, загальна потреба становить 110 мільярдів євро до 2027 року.

«Вчора я запропонувала країнам-членам покрити 45% цієї нестачі - це €50 мільярдів. Ми будемо працювати з Україною над відповідним планом інвестування та реформ. Він також стане якорем для всіх міжнародних донорів включаючи приватний сектор, допоможе у нашій координації та доведе до максимуму її результат. Саме це ми маємо на увазі, коли говоримо, що залишатимемося з Україною так довго, як це буде необхідно», - підкреслила президент Єврокомісії.

За її словами, Путін порушивши мир на континенті 24 лютого 2022 року, «спустив гачок» для подорожі України до її мрії».

«І наш обов’язок перед українцями, які зазнають величезних жертв, забезпечити, щоб їхнє уявлення про майбутнє стало реальністю: цеглина до цеглини, будівля до будівлі, школа до школи. Ми на боці України на тривалий час», - заявила фон дер Ляєн.

Читайте також: США надали Україні близько $2,1 мільярда гуманітарної допомоги з лютого минулого року – Блінкен

Як повідомлялося, 21 червня у Лондоні проходить Конференція з відновлення України, яка визначить першочергові, середньострокові та перспективні завдання з повоєнної відбудови та модернізації держави.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-