Україна вимагає звільнити засудженого окупантами у Цхінвалі громадянина Грузії Гахеладзе

Україна вимагає звільнити засудженого окупантами у Цхінвалі громадянина Грузії Гахеладзе

Укрінформ
МЗС України засуджує рішення російського окупаційного режиму Цхінвалі ув’язнити громадянина Грузії Зазу Гахеладзе більш як на 12 років.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі речника МЗС України Олега Ніколенка щодо незаконного ув’язнення Гахеладзе.

“Це незаконне рішення грубо порушує норми і принципи міжнародного права та зобов’язання Російської Федерації в рамках угоди про припинення вогню від 12 серпня 2008 року. «Рішення» також демонструє справжні російські наміри дестабілізувати безпекову й гуманітарну ситуацію як на тимчасово окупованих територіях Грузії, так і в регіоні в цілому”, - заявив речник МЗС.

Він нагадав, що рішення Європейського суду з прав людини від 21 січня 2021 року підтвердило, що Російська Федерація окупувала частину суверенної території Грузії і є відповідальною за грубі порушення прав людини на цій території.

Читайте також: МЗС застерігає громадян України від контроверсійних заяв на адресу Грузії

“Вимагаємо від РФ негайно припинити дестабілізаційні кроки проти мирного грузинського населення на тимчасово окупованих територіях Грузії та звільнити незаконно ув’язненого громадянина Грузії Зазу Гахеладзе”, - заявив Ніколенко.

Речник МЗС наголосив, що Україна незмінно підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в її міжнародно визнаних кордонах, і закликав міжнародну спільноту посилити міжнародний тиск на РФ задля примушення її до припинення агресії проти Грузії і України та деокупації їхніх суверенних територій.

Читайте також: Україна передала Грузії ноту через затримання одеських яхтсменів

Як повідомлялося, громадянин Грузії Заза Гахеладзе був незаконно затриманий 11 липня 2020 року на адміністративному кордоні Південної Осетії.

Верховний суд Південної Осетії 5 лютого 2021 року засудив Гахеладзе до 12 років і шести місяців позбавлення волі за звинуваченням у незаконному перетині кордону і посяганні на життя службовця правоохоронних органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-