Рада включила до порядку денного законопроєкт про столицю

Рада включила до порядку денного законопроєкт про столицю

Укрінформ
Верховна Рада включила до порядку денного другої сесії законопроєкт №2143 “Про внесення змін до Закону України "Про столицю України — місто-герой Київ"”.
Відповідне рішення підтримали 237 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Автори законопроєкту, якими є група депутатів від фракції “Слуга народу”, пропонують розділити посади мера Києва і голови Київської міської державної адміністрації.

Передбачається, що мер Києва має обиратися шляхом прямих виборів, а голова КМДА призначатиметься на посаду та звільняється з неї Президентом за поданням Кабінету міністрів України.

Законопроєктом пропонується системно врегулювати питання правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування в столиці. Зокрема, передбачається встановити, що на території міста Києва утворюються райони в місті Києві, які є адміністративно-територіальними одиницями, що входять до системи адміністративно-територіального устрою України.

Відповідно до пропонованих у законопроєкті положень, виконавчу владу у місті Києві має здійснювати Київська міська державна адміністрація, а місцеве самоврядування столиці — територіальна громада міста як безпосередньо, так і через Київську міську раду, районні ради в Києві та їхні виконавчі органи.

Законопроєкт передбачає розподіл повноважень органу місцевого самоврядування між Київською міською радою та районними в місті Києві радами.

Визначено, що закон набуде чинності у день його опублікування в парламентській газеті “Голос України”.

У прикінцевих і перехідних положеннях законопроєкту пропонується 8 грудня 2019 року провести позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради.

Окрім того, визначається, що протягом шести місяців після того, як цей закон набуде чинності, Кабінет міністрів України має здійснити ліквідацію районних у місті Києві державних адміністрацій та реорганізацію Київської міської державної адміністрації.

Читайте також: Разумков відкрив ранкову Раду, у залі — 396 депутатів

Метою законопроєкту загалом є створення законодавчих передумов для виконання положень Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування в частині реалізації права киян у рамках законодавства самостійно вирішувати питання місцевого значення, наближення органів місцевого самоврядування до громади міста Києва, а також уточнення повноважень місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою надання можливості громаді міста Києва впливати на політичні та соціально-економічні процеси у столиці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-