Енергетична система України витримала російський удар, дефіциту немає - Шмигаль

Енергетична система України витримала російський удар, дефіциту немає - Шмигаль

Укрінформ
Енергетична система України, яка зазнала сьогодні однієї з найбільших за два роки повітряних атак, витримала удар, дефіциту потужностей немає і не прогнозується.

Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

«Два дні поспіль російський терористичний режим завдає масованих ракетних ударів проти наших міст… Сьогоднішні удари були спрямовані насамперед проти нашої енергетики. Це була одна з найбільших атак на енергетику за 2 роки великої війни. І наймасованіша атака за цей осінньо-зимовий період», - зазначив глава уряду.

За його словами, уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Виникли проблеми з енергопостачанням у кількох регіонах, зокрема, є відключення на Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині, Кіровоградщині, Сумщині, Полтавщині.

«Але ключове зараз — енергосистема цілісна й працює стабільно. Завдяки додатковому захисту наших енергооб’єктів ми витримали удар. Дефіциту потужностей немає і наразі не прогнозується», - наголосив Шмигаль.

Читайте також: Системи захисту енергооб’єктів у п’ятницю спрацювали ефективно - експерт

За його словами, тривають роботи з ліквідації наслідків атаки, ремонтні бригади працюють у цілодобовому режимі, щоб якнайшвидше відновити електропостачання.

«Світло будемо повертати в три етапи. Перший — заживлюємо критичну інфраструктуру. Це теплопостачання, водопостачання, лікарні. Другий етап — заживлюємо населення. Третій етап — заживлюємо промисловість», - сказав Шмигаль.

Прем’єр-міністр додав, що попередньо потрібна доба, щоб заживити всіх побутових споживачів.

Читайте також: Атака на енергооб’єкти: енергосистема України втрималася

«Все поступово відновимо. Укренерго та Міністерство енергетики будуть повідомляти всі додаткові деталі», - додав Шмигаль.

Глава уряду також зазначив, що громадяни, житло яких було пошкоджене внаслідок масованих атак, можуть скористатися урядовою програмою "єВідновлення".

«Допоможемо з грошима на ремонти. Всі злочини та руйнування документуємо. Росія за це точно заплатить», - заявив очільник уряду.

Читайте також: Енергетики частково заживили споживачів після ранкової ракетної атаки

Як повідомляв Укрінфом, 22 березня внаслідок масованої російської повітряної атаки загинули п’ятеро людей і ще 26 зазнали поранень.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-