Кулеба - європейським урядам: Треба чесно поговорити з фермерами, а не звинувачувати Україну

Кулеба - європейським урядам: Треба чесно поговорити з фермерами, а не звинувачувати Україну

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що урядам європейських країн треба розпочати чесну розмову із своїми фермерами щодо причини їхніх проблем, а не звинувачувати в усьому лише Україну.

Про це глава української дипломатії заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", передає Укрінформ.

Глава МЗС зазначив, що ситуація з блокуванням польсько-українського кордону "дуже складна і дуже проста водночас". За його словами, складність полягає в тому, що не лише у Польщі "звалили всю відповідальність за проблеми європейських фермерів на Україну".

"Чомусь ніхто не говорить про російське зерно, яке надходить на європейський ринок... Чомусь ніхто з європейських фермерів не бореться із зерном, яке у величезних обсягах надходить на ринок Європи. Розкрутили одну тему, що в усьому винна Україна. Таке розуміння існує на рівні цих протестувальників", - підкреслив Кулеба.

У цьому контексті він зауважив, що урядам "відповідних країн" треба в першу чергу розпочати з фермерами чесну розмову, що проблема набагато ширша, і не слід в усьому звинувачувати лише Україну.

Читайте також: Польські фермери за тиждень знову протестуватимуть у Варшаві

"Ми не будемо цапами-відбувайлами, які терпітимуть усі ці безпідставні нападки, і там, де треба буде діяти жорстко, ми будемо діяти жорстко. І нехай потім не ображаються, що ми проявили характер… Ми будемо і надалі жорстко захищати свої економічні інтереси" , - заявив міністр.

Він також зазначив, що під час візиту до Варшави мав "дуже довгу і відверту" розмову з польською стороною.

"Уряди Польщі та України працюють над рішенням, тому що цей конфлікт нікому не потрібен, і є щире бажання уникати будь-яких загострень. Але далі будуть додаткові провокації, ми розуміємо, що росіяни та їхні агенти нагнітатимуть цю історію, а тому потрібно тримати голову холодною і швидко ухвалювати рішення, які заспокоять цю ситуацію в Польщі і в ширшому сенсі взагалі в Європі, тому що фермерські протести наразі є загальноєвропейськими", - резюмував міністр.

Як повідомлялося, у вівторок прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час зустрічі лідерів Вишеградської групи у Празі заявив, що польський уряд утримує ембарго на українське зерно. Він не виключив, що “потрібне буде розширення ембарго також на інші продукти, якщо ЄС не знайде більш ефективних способів на захист польського і європейського ринку”.

Читайте також: ЄС має повернути довоєнні правила торгівлі продовольством з Україною - Сікорський

Від 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту фермерів на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Головними вимогами протестувальників є заборона імпорту української агропродукції і відмова Польщі від європейського зеленого курсу.

За цей час сталося п'ять випадків висипання українських зернових із вантажних вагонів і вантажівок. У цих випадках справи розслідувала поліція, матеріали передавалися до прокуратури. Глава МВС Польщі Марцін Кєрвінський назвав такі дії неприпустимими, заявивши, що польська влада реагуватиме на такі прояви анархії і затримуватиме винуватців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-