Посол Боднар прокоментував постачання Туреччиною до РФ товарів подвійного призначення

Посол Боднар прокоментував постачання Туреччиною до РФ товарів подвійного призначення

Ексклюзив
Укрінформ
Туреччина останні півтора року запроваджує певні обмеження на транзит до Росії товарів подвійного призначення. І в цьому питанні існує доволі відкритий діалог між українською й турецькою сторонами

Про це в інтерв'ю Укрінформу сказав Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Останні 1,5 року ми бачимо з боку Туреччини певні регуляторні дії, які мають сприяти цьому процесу. Були введені певні обмеження на групи товарів, які йшли транзитом, на ті, які можуть вважатися товарами подвійного призначення. Не всі групи товарів підпадали під дію перших рішень про обмеження, особливо тих, які були введені в кінці січня – на початку лютого 2023 року... Не все зразу дається і, очевидно, що не всі товари потрапили у переліки обмежень”, - сказав Василь Боднар.

За його словами, існує доволі відкритий діалог з турецькою стороною з цього питання.

“Всю інформацію, яку ми маємо щодо цих питань, передаємо турецьким партнерам. Вони намагаються вживати заходів, аби існуюча торгівля не переходила за рамки продукції, яка вважається продукцією подвійного призначення”, - зазначив посол.

Читайте також: Василь Боднар, Посол України в Туреччині

Він закликав звертати увагу не лише на Туреччину, а й на інші країни, включаючи ті, які висловлюють критику. Останнім варто ретельно оцінити свої компанії, що прагнуть отримати прибуток від співпраці з Росією.

“Тут важлива як взаємодія на рівні відповідних органів держави, так і дії міжнародних партнерів, які можуть вплинути на компанії, наприклад, американські чи швейцарські, які час від часу намагаються використати територію Туреччини для постачання своєю продукції в РФ… Тут єдине для всіх завдання – шукати спільні рішення для обмеження спроможності Росії вести війну”, - сказав Боднар.

Дипломат запевнив, що зараз Міністерство торгівлі вживає заходів для додаткової перевірки транзитної продукції та продукції, яка виробляється на території Туреччини.

Читайте також: Українські компанії мають намір постачати двигуни для винищувачів турецького виробництва

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці листопада минулого року західні ЗМІ оприлюднили інформацію про зростання обсягів постачання Туреччиною в РФ товарів цивільного призначення, які можуть використовуватися з військовою метою, зокрема, мікрочіпів, комунікаційного обладнання та телескопічних прицілів.

Поява цієї інформації, як вважає посол України, може мати подвійну мету: ​​стимулювати Туреччину до перегляду своєї експортної політики, а також до активнішої позиції з точки зору дотримання санкцій ЄС і США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-