У Польщі торік українці поступилися білорусам за приростом платників соцвнесків

У Польщі торік українці поступилися білорусам за приростом платників соцвнесків

Укрінформ
Українці торік втратили першість за приростом іноземців, які сплачують соціальні внески у Польщі, поступившись білорусам.

Як повідомляє Міграційна платформа EWL, про це свідчать дані Управління соціального страхування (ZUS) Польщі за 2023 рік, передає Укрінформ.

Як підкреслюється, перше місце за приростом на 20% сплати соціальних внесків посіли громадяни Білорусі: їхня кількість зросла на 21,3 тисячі (загалом 129,4 тисячі громадян Білорусі). Українців стало більше на 13,4 тисячі. Загалом, з 1,128 млн іноземців зареєстрованих у ZUS, 759,4 тис. є громадянами України.

Також торік значно поменшало у Польщі громадян Росії. У 2023 році їх кількість зменшилася на 1017 осіб, що забезпечило їм друге місце за відтоком після громадян Грузії.

Читайте також: У Польщі знову зростає кількість українських біженців

«Зменшення кількості українців у Польщі пояснюється їхнім від’їздом до Німеччини та інших країн Західної Європи, де вищі зарплати та соціальні виплати. Натомість політична ситуація в Білорусі змушує її громадян мігрувати до Польщі», – наголошує директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Водночас у Польщі росте кількість іноземців з Азії (Індія, Непал, Філіппіни), а також Латинської Америки – найбільше з Колумбії. Зокрема, кількість зареєстрованих у Польщі громадян Колумбії зросла на 215%. Зараз їх у ZUS втричі більше, ніж у 2022 році.

«У зв’язку зі зменшенням кількості працюючих у Польщі українців, польські роботодавці з минулого року стали активніше працевлаштовувати громадян Азії та Латинської Америки. Для громадян Індії, Непалу чи Колумбії простіше легалізувати своє перебування та знайти роботу в Польщі, ніж в західних країнах ЄС. Окрім того, Польща приваблює релігійних філіппінців та колумбійців тим, що це також католицька країна», – пояснює Марцін Колодзейчик.

Також у топ-10 національностей зареєстрованих в Управлінні соціального страхування (ZUS) Польщі торік є громадяни Аргентини, Зімбабве, Перу, Шрі-Ланки, Туркменістану, Бангладеш, Гватемали та Венесуели. 

Нагадаємо, у Польщі українці, працюючи, більше додають у бюджет країни, ніж отримують соціальні допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-