Український вертеп про Голодомор зібрав у Відні майже €2 тисячі на турнікети для ЗСУ

Український вертеп про Голодомор зібрав у Відні майже €2 тисячі на турнікети для ЗСУ

Фото
Укрінформ
Українській громаді у Відні завдяки показу сучасного вертепу про Голодомор «Різдво із Ґаретом Джонсом» вдалося зібрати 1810 євро, які будуть витрачені на закупівлю медичних турнікетів для українських захисників на передовій.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії, який також зіграв одну з ролей у цій різдвяній п'єсі.

Початково вертеп авторства Тетяни Шпайхер за участю українців, які проживають у Відні, планувалося показати лише для представників дипломатичних місій ОБСЄ – з метою ознайомити з українськими традиціями та привернути увагу до використання Росією голоду як інструменту війни. Відповідний закритий показ вистави пройшов 16 січня у штаб-квартирі ОБСЄ за підтримки Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні.

Після цього було прийнято рішення зробити також відкритий виступ із запрошенням усіх охочих з благодійною метою – із вхідним квитком у 15 євро для збору коштів на турнікети для українських воїнів. Відповідний показ пройшов у понеділок, 22 січня, у будівлі районного магістрату у віденському районі Маргаретен.

«З показу вертепу ми зібрали 1810,4 євро. На всі зібрані кошти ми закуповуємо турнікети «Січ» та надсилаємо нашим бійцям під Бахмут та Авдіївку», – повідомила в коментарі кореспонденту агентства кураторка вертепу, засновниця мистецької платформи Art Contact Ukraine Яна Гринів.

Крім того, мисткиня додає до загальної суми кошти, зібрані під час відкриття організованих нею у Відні виставок Grain: burning issue та Mariupol-Gdansk: sister cities, sister stories. Таким чином, загалом на благодійність з цих проєктів, включно з вертепом, було зібрано 104 тис. грн – а це 176 рятівних турнікетів.

«У довгостроковій перспективі ці проєкти формують правильний імідж про Україну, а в короткостроковій – вони можуть врятувати життя в Україні тим, хто виборює свободу для світу на фронті, адже із зібраних коштів ми закуповуємо медичні турнікети», – зазначила Гринів.

Як повідомляв Укрінформ, у штаб-квартирі ОБСЄ у Відні для представників дипломатичних місій відбувся показ українського сучасного вертепу про Голодомор «Різдво із Ґаретом Джонсом» – унікального вертепу, який розповідає про Голодомор 1932-1933 років та про використання Росією голоду як інструменту війни, і переплітається із триваючою зараз російською війною проти України.

Вертеп англійською мовою для іноземних дипломатів зіграли представники української громади Відня з різними професіями та життєвими ситуаціями.

За сюжетом вертепу, на Різдво 2023 року Бог посилає в Україну британського журналіста Ґарета Джонса, який першим розповів світові про Голодомор в Україні у 1933 році. Як відомо, через два роки Ґарета було вбито і він так і не здійснив свою другу подорож в Україну. На дев'яносту річницю Голодомору Бог кличе до себе Ґарета і дозволяє йому разом з різдвяними ангелами відвідати Україну і подивитися, як живуть українці майже століття опісля. Несподівано для себе Ґарет опиняється у країні, яка сама, перебуваючи у стані війни, навіть відправляє зерно тим країнам, де хоча й немає війни, але не вистачає їжі.

Фото: Марія Царіцина

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-