Кулеба представив Кримську платформу кримськотатарській громаді Туреччини

Кулеба представив Кримську платформу кримськотатарській громаді Туреччини

Фото
Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба представив Кримську платформу кримськотатарській громаді Туреччини, наголосивши на важливості успішного проведення її інавгураційного саміту для виведення теми Криму в пріоритети міжнародної політики.

Як повідомляє власкор Укрінформу, про це йшлося на зустрічі міністра з керівниками та представниками кримськотатарської громади в Анкарі під час його робочого візиту до Туреччини.

«Кримська платформа матиме декілька рівнів. Буде рівень представників урядів, парламентів, експертного середовища і буде рівень громадської дипломатії, тому що мета Кримської платформи — об’єднати всі сили, незалежно від їхнього офіційного статусу, які готові працювати над деокупацією Криму. Для нас критично важливо мати дуже успішний старт платформи. Тому ретельно підходимо до інавгураційного саміту платформи і будемо вдячні за вашу підтримку якомога активної та глибокої участі Туреччини в цій платформі», - сказав міністр.

Читайте також: Кулеба запросив держави НАТО взяти участь у Кримській платформі

Він переконаний, що успішний старт і підтримка цієї ініціативи виведуть тему Криму в пріоритетні теми міжнародної політики.

«Успішний саміт (інавгураційний - ред.) Кримської платформи миттєво виведе тему Криму в топпріоритети міжнародної політики. Росія це розуміє і тому вже на цьому етапі дуже нервово реагує на будь-які новини про Кримську платформу. Вважаю, що чим сильніше вони нервують, тим краще», - зауважив Кулеба.

Міністр також окреслив пріоритетні напрямки співпраці українського уряду з кримськотатарською діаспорою та Світовим конгресом кримських татар.

«Перше — це розвиток досліджень і розширення знань про Україну в Туреччині, про Крим і кримських татар як в Туреччині, так і в інших країнах. Другий напрям — збереження і розвиток єдності кримських татар у всьому світі... Уряд України загалом готовий розвивати відносини зі Світовим конгресом кримськотатарського народу. Третій напрям — це деокупація Криму, тут ми теж можемо багато зробити разом», - сказав міністр.

Читайте також: Україна зірвала спробу Росії легітимізувати представників ОРДЛО через майданчик ООН – Кулеба

Він зауважив, що історія українського та кримськотатарського народів мала спільні трагедії й спільні перемоги, завдання нині — об’єднати зусилля, аби мати у майбутньому лише спільні перемоги.

«Радіємо стійкому розвитку українсько-турецьких відносин та як кримські татари, що проживають в Туреччині, будемо продовжувати як і робили раніше, нашу щиру політику зміцнення та посилення цього співробітництва. Не минуло і року як ми відкривали приміщення, де зараз знаходимося, разом із нашим національним лідером Мустафою Джемілєвим та Президентом України Володимиром Зеленським, попри пандемію активність контактів та співпраці наших країн не знижується, а навпаки зростає», - привітав міністра керівник Генерального центру культури та взаємодопомоги кримських тюрків Туреччини Мукремін Шахін.

Кримськотатарська громада привітала ініціативу створення Кримської платформи та задекларувала свою готовність активно долучитися до неї.

Як відомо, 2 грудня відбулася віртуальна зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО. Очільник МЗС України відвідав з одноденним робочим візитом Туреччину, аби взяти участь у цій зустрічі. Окрім того, він зустрівся з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, керівниками та представниками української та кримськотатарської діаспор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-