СКУ закликає Зеленського до чіткої позиції щодо виборів на Донбасі, курсу в ЄС та НАТО і санкцій проти РФ

СКУ закликає Зеленського до чіткої позиції щодо виборів на Донбасі, курсу в ЄС та НАТО і санкцій проти РФ

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) закликав Президента України Володимира Зеленського дотримуватись чіткої і однозначної позиції щодо таких питань, як проведення виборів на тимчасово окупованій Росією частині Донбасу, курсу України в ЄС та НАТО, а також продовження антиросійських санкцій до повної деокупації Росією Криму і частин Донецької та Луганської областей.

Про це йдеться у заяві, розміщеній на сайті СКУ.

“Погоджуватись під час саміту лідерів Нормандського формату з будь-якими вимогами Росії відносно проведення Україною виборів на території, яка перебуває під російською окупацією, або відносно того, що Україна змінить свій стратегічний курс стосовно інтеграції в НАТО та ЄС, – є червоними лініями, які Президент Зеленський не повинен переходити. Перехід через ці лінії матиме серйозні наслідки для його президентства, суверенітету України та майбутнього миру в Європі”, - заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Повний текст:

«Президент Зеленський не повинен переходити червоні лінії

Світовий Конґрес Українців (СКУ) стурбований відсутністю чіткості та прозорості в домовленості, якої було досягнуто під час нещодавнього засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 1 жовтня 2019 р. СКУ закликає Президента України Володимира Зеленського дотримуватись чіткої та однозначної позиції про те, що:

1)жодні вибори не можуть відбуватися на окупованих Росією територіях Донецької та Луганської областей до тих пір, поки всі російські війська, найманці, зброя та матеріальні засоби не будуть виведені з української території, Україна не поверне повний контроль української сторони на українсько-російському кордоні та переміщені з Донбасу особи не зможуть мирно  повернутися в їхні помешкання;

2)визначений Конституцією України стратегічний курс України щодо євроатлантичної інтеграції та НАТО є незворотнім та незмінним;

3)Україна буде й далі наголошувати іноземним урядам, що міжнародні санкції проти Росії повинні бути посилені та розширені, поки Росія не деокупує суверенну українську територію Криму та частини Донецької та Луганської областей.

СКУ глибоко стурбований відсутністю ясності відносно того, на що готова погодитись Україна в рамках так званої “формули Штайнмаєра”, що є політичною поступкою, якої вимагає Росія. Президент Зеленський зробив цю поступку в обмін на зустріч лідерів країн Нормандського формату (України, Німеччини, Франції та Росії), не маючи жодної вказівки на те, що Росія буде виконувати безпекові положення Мінських домовленостей, які Росія зобов'язана виконувати, включно з виведенням з української території російських військ, зброї та матеріальних засобів.

1 жовтня він також заявив, що Закон України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, термін якого завершується 31 грудня 2019 р., буде замінений новим законом, але не озвучив жодної конкретики чи деталей про новий законопроєкт. 

7 вересня Президент Зеленський погодився на вимогу Росії включити до обміну полоненими між Україною та Росією ключового підозрюваного у збитті МН-17 Володимира Цемаха, який перебував під вартою в Україні.

Крім того, нещодавно українські високопосадовці зробили суперечливі та неоднозначні заяви про те, що саме Адміністрація готова прийняти як компроміс для припинення війни Росії проти України.

“Погоджуватись під час саміту лідерів Нормандського формату з будь-якими вимогами Росії відносно проведення Україною виборів на території, яка перебуває під російською окупацією, або відносно того, що Україна змінить свій стратегічний курс стосовно інтеграції в НАТО та ЄС, – є червоними лініями, які Президент Зеленський не повинен переходити.  – заявив Павло Ґрод, Президент СКУ. – Перехід через ці лінії матиме серйозні наслідки для його президентства, суверенітету України та майбутнього миру в Європі”.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Водночас ряд українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Читайте також: Канадська діаспора закликала Зеленського роз’яснити “формулу Штайнмайєра”

У середу кілька обласних рад в різних регіонах України підготували заяви про недопущення капітуляції, яку вбачають у реалізації “формули Штайнмаєра”. Мітинги протесту проти реалізації “формули” відбулись й в інших містах України: Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Краматорську, Харкові, Маріуполі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-