Українці Австралії обіцяють підтримку ініціатив Зеленського, спрямованих на зміцнення української державності

Українці Австралії обіцяють підтримку ініціатив Зеленського, спрямованих на зміцнення української державності

Укрінформ
Союз українських організацій Австралії (СУОА) підтримуватиме всі ініціативи Президента Володимира Зеленського, які стимулюватимуть зміцнення української державності та національної ідентичності.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова СУОА і перший віце-президент Світового конґресу українців (СКУ) Стефан Романів.

«Українська громада Австралії пишається тим, що, перебуваючи на відстані 20 000 км, вона виступає частиною процесу державного будівництва на своїй історичній батьківщині. Ми вважаємо, що президент Зеленський має чітко і однозначно висловити своє бачення поточних подій, також презентувати дорожню карту для всього терміну свого перебування на найвищій державній посаді. Адже саме президентство – це не особиста, а громадська і політична справа. Мова йде про один з найважливіших владних інститутів країни. Тому для цілого українського суспільства важливо зрозуміти, кому він служить», - йдеться у дописі.

За словами Романіва, до людини на високій посаді є великі очікування, отже, високопосадовцю треба мати власне бачення, виявляти свою позицію щодо будь-яких змін і реформ, які покращать поточний стан справ.

Водночас, зазначає очільник СУОА, беручи на себе роль лідера, «не варто починати історію із себе, перекреслюючи все, що було зроблено раніше». «Потрібно зробити свій позитивний внесок і потім залишити справи в кращому стані, ніж це було до тебе», - вважає голова СУОА.

Романів нагадав, що СУОА надіслала президентові Зеленському повідомлення про визнання його перемоги, побажавши йому успіхів. В організації запропонували Зеленському свою підтримку у наступному: у забезпеченні та дотриманні всіх політичних прав і свобод; боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України; визнаючи державний статус української мови; у зміцненні досягнень декомунізації та українізації; визнаючи, що Росія зараз виступає агресором і небезпечним ворогом; на шляху до членства в Європейському Союзі й НАТО.

Зазначається, що СУОА буде підтримувати всі ці та інші ініціативи, які будуть стимулювати зміцнення української державності та національної ідентичності, «адже на всіх нас, як сказав президент Зеленський, покладено обов'язок вносити вклад в розбудову сильної України».

За оцінкою Романіва, в інавгураційній промові Президента Зеленського важливим був заклик до всього народу: “Ми разом мусимо нести відповідальність - незалежно від того, хто який паспорт має на руках”. Фактично всі 65 мільйонів українців були запрошені до участі в розбудові держави.

Друга частина виступу з негативними коментарями на адресу попереднього керівництва державою, закликами до відставки Кабінету Міністрів та розпуску парламенту, на думку Романіва, виглядала дещо різкою.

Переходячи безпосередньо до перших днів роботи нового Президента, голова СУОА зазначив, що «упродовж першого тижня ми були свідками деяких сумнівних призначень до керівництва Адміністрації Президента (АП), закликів до змін виборчого законодавства, що насправді суперечили пізніше внесеному Президентом і відхиленому Верховною Радою законопроекту; неправомірного з погляду конституційного права розпуску парламенту; незрозумілого під час війни заклику до референдуму про майбутні стосунки з Росією; офіційної промови Президента на ІТ-форумі російською мовою з такими ж неприйнятними лайливими висловами». На думку Романіва, це лише деякі з питань, що не заспокоїли багатьох українців у перший тиждень нової президентської каденції, а «навпаки, вони відразу почали поляризувати націю».

Як вважає голова СУОА, деякі питання, як-от про подвійне громадянство, потребують спеціального обговорення. А факт повернення в Україну олігархів та функціонерів часів режиму Януковича викликає велику тривогу з огляду на можливість проросійського реваншу.

Романів наголосив, що останніми роками Україна надихала багатьох у всьому світі з погляду боротьбою за демократичні цінності, і свідченням цього, зокрема, є останні президентські вибори, які «стали зразковими з погляду прозорості та дотримання законодавства».

Як зауважив перший віце-президент СКУ, «65 000 000 українців всього світу в єдиному та стратегічному альянсі можуть зробити Україну великою державою та показати світові, як можна здійснити позитивні суспільні зміни».

Яскравим прикладом таких змін Романів назвав реформу охорони здоров’я, яку здійснює Уляна Супрун та її команда. Він також відзначив прогрес в галузі освіти та науки.

«Ми вважаємо, що всі українські політичні сили, представники уряду, громадянського суспільства повинні вчитися працювати по-новому. Гасло «Україна понад усе» має бути рушійним чинником реформ у державі», - зазначив голова СУОА.

Романів зазначив, що подальший розвиток української держави повинен спиратися на переконливі досягнення останніх п’яти років. «Не можна відступати ні кроку назад. Цінності, принципи, стандарти, правові норми, до яких прийшло українське суспільство і які були названі своєрідними червоними лініями, не можуть ставитися під сумнів. Тим більше, неможливим є повернення будь-яких російських впливів», - переконаний Романів.

Він вважає ці твердження «основою, на якій новий демократично обраний президент і його адміністрація повинні будувати сильну незалежну України».

Фото: Павло Багмут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-