Україна повертає зі США картину, втрачену за часів Другої світової війни

Україна повертає зі США картину, втрачену за часів Другої світової війни

Укрінформ
Україна й США працюють над поверненням до Дніпропетровського музею картини, викраденої за часів Другої світової війни

Про це повідомляє Посольство України в США  на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР проводять процедуру повернення картини художника Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка у часи Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що наразі це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон.

Зараз триває фінальний етап розгляду судом позову, за результатами якого картина має бути офіційно повернена Сполученими Штатами до України. Для підтвердження походження картини саме з Дніпропетровського музею Посольство передало в суд необхідні докази та очікує передачі полотна.

Повідомляється, що Посол Валерій Чалий також отримав листа від американців, у яких картина перебувала останніх тридцять років і які не знали про те, що вона була вкрадена. У своєму листі вони привітали відновлення справедливості та висловили впевненість, що цей мистецький доробок повернеться до своїх правочинних власників - народу України.

Зі свого боку, Посол України в США подякував американцям за таку відповідальну позицію в дусі стратегічного партнерства двох держав і дружби їх народів.

Фото: з Фейсбук-сторінки Посольство України в США

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-