Музей Крушельницької у Львові оцифрує архіви музикантів за допомогою австрійської техніки

Музей Крушельницької у Львові оцифрує архіви музикантів за допомогою австрійської техніки

Фото
Укрінформ
У Львові оцифрують особистий архів Соломії Крушельницької та її родини, а також архіви відомих музикантів - Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Іри Маланюк та інших. Техніку для цього подарували благодійники з Австрії.

Про це Укрінформу повідомила пресслужба Музею Соломії Крушельницької.

Австрійська організація «Реставратори без кордонів» подарувала Музею Соломії Крушельницької техніку для оцифрування фондів / Фото: пресслужба музею

«Для нас це дуже радісна подія! Завдяки цій техніці ми зможемо не лише зберегти культурну спадщину для наступних поколінь, але і удоступнити цифрові копії для дослідників», - зазначив директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин.

Подарувала техніку вартістю понад 200 тисяч австрійська організація “Restauratоren ohne Grenzen” (Реставратори без кордонів). Було придбано камеру і об’єктив, комп’ютер, мережеві сховища та жорсткі диски.

Ініціаторкою співпраці музею та австрійської організації стала українська композиторка Алла Сіренко, очільниця “The Ukrainian Cultural Association in the UK” (Української культурної асоціації у Великій Британії). Передача техніки з Австрії в Україну була здійснена за сприяння Почесного консульства Австрії у Львові, Австрійського бюро кооперації у Львові (Kooperationsbüro Lemberg) та австрійського диригента Парвіза Ях’яві.

Читайте також: На Прикарпатті оцифрували особову справу Бандери, яку завела польська поліція у 1928 році

«Оцифрування є надзвичайно важливим, адже якщо архів не діджиталізований – він не є доступний. Таким чином можна буде більше розповідати про Соломію Крушельницьку світові», - сказав Ях’яві напередодні концерту у Львові.

Диригент неодноразово мав концерти у Львові та виконує музику українських композиторів. Йому музей подарував партитури симфонічних творів Станіслава Людкевича, які були оцифровані та видані минулого року за підтримки гранту УКФ.

У музейній колекції міститься понад 25 тисяч одиниць: це, зокрема, особистий архів Соломії Крушельницької та її родини, а також відомих музикантів – Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Іри Маланюк та інших.

Читайте також: У Мошнівській громаді на Черкащині оцифрували кілька обʼєктів культурної спадщини

Головна зберігачка фондів Ірина Криворучка наголошує, що музей має тривалу співпрацю з австрійськими інституціями, зокрема, Австрійське бюро кооперації у Львові спричинилися до презентації україномовного видання книг про видатну українську співачку Іру Маланюк: видання її спогадів «Голос серця. Автобіографія співачки» та книгу Стефанії Павлишин «Історія однієї кар’єри».

Як повідомляв Укрінформ, на одному із найбільших європейських оперних фестивалів – 69-у Фестивалі Пуччіні (Puccini Festival) у Торре дель Лаго в Італії відбулася презентація виставки про славетну українську оперну співачку Соломію Крушельницьку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-