У Харкові презентували проєкт «Книга-мандрівка» про незламні міста України

У Харкові презентували проєкт «Книга-мандрівка» про незламні міста України

Фото
Укрінформ
У Харкові відбулася презентація проєкту «Книга-мандрівка» про незламні міста України, перша книжка присвячена саме цьому місту.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, ми були вражені тим, скільки людей нам написали, що дивляться “Книгу-мандрівку”. Ми зрозуміли, що хочемо якомога більше розповісти про наші незламні міста. Так і народився проєкт... Перші шість книжок - про прифронтові міста. Відкриває серію Харків, потім буде про Чернігів, Миколаїв, Суми, Запоріжжя та Київ”, - розповіла авторка проєкту, засновниця креативної агенції Green Penguin Ірина Тараненко.

Вона додала, що це мініформат, “Книжечка-мандрівочка”, - великі книжки створюються протягом року великою командою.

У Харкові презентували проєкт «Книга-мандрівка» / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Книжки структуровано у форматі абетки. “Кожна літера - це ДНК або риса міста. Наприклад, “Харків” вийшов таким, що в ньому найбільше про людей”, - зауважила Тараненко.

Автором книги став письменник, музикант, волонтер, громадський діяч Сергій Жадан.

“Єдиний сумнів був - коли це зробити, бо ми з музикантами (гурт "Жадан і Собаки" - ред.) були в турі. Але дуже хотілося долучитися до проєкту, бо він цікавий, оригінальний і на часі. Тому книжка писалася в перервах між виступами, саундчеками та автограф-сесіями. Сподіваюся, це не позначилося на якості тексту, бо все робилося з великою любов’ю до міста. Хотілося як підкреслити позитивні стереотипи про Харків, так і затінити негативні, які давно не на часі і від яких слід давно відмовлятися”, - розповів Жадан.

За його словами, формат абетки певною мірою стримував і обмежував, та водночас змушував проявляти креативність у відборі персоналій, локацій, фактів.

“Наприклад, ми довго думали, що подати на літеру “Ґ”. І я згадав, як у середині та наприкінці 1990-х років ми при Харківському літературному музеї робили незалежний часопис, який називався “Ґіґієна”. Співредактор Ігор Бондар-Терещенко робив макет і написав слово “гігієна” через дві “ґ” - зробив в одному слові дві помилки. Але ми й далі видавали журнал під такою назвою, що додала якогось шарму. Тож у книжці ми показали феномен харківського самвидаву 80-90-х років, субкультури, яка існувала паралельно з державними культурними інституціями”, - зазначив Жадан.

Ірина Тараненко додала, що не всім авторам абеток про міста вдалося написати тексти до всіх літер. А у харківській книзі є розповіді навіть на “Й” та “Ї” - Йогансен (Майк Йогансен - поет періоду "Розстріляного відродження") і велосипед “УкраЇна” відповідно.

На літеру “Ж” в абетці - сам Сергій Жадан. На цьому наполягла команда проєкту, хоча письменник відмовлявся.

Читайте також: Сергій Жадан і «шекспірівські» питання про Харків та війну

Проєкт “Книжка-мандрівка” реалізується одночасно у двох форматах — мультфільмів, які публікують у Ютубі, та книжок, що вийдуть друком у березні. Розповідь про Харків, яку озвучив Олег Михайлюта, вже виклали в мережу. Глядачам розповіли, зокрема, звідки походить назва міста, завдяки кому Харків став «містом студентів» та чому його називають «мегаполісом контрастів».

Прем’єра наступних п’яти анімаційних фільмів проєкту, присвячених Миколаєву, Запоріжжю, Сумам, Чернігову та Києву, відбуватиметься упродовж березня та квітня. У кожному місті пройдуть офлайн-презентації друкованих видань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-