Президент на врученні Шевченківської премії: Культура має значення

Президент на врученні Шевченківської премії: Культура має значення

Фото, відео
Укрінформ
Культура має значення під час війни, і навіть більше, ніж за часів миру.

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський під час церемонії нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року, яке відбулося в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка, передає кореспондент Укрінформу.

Церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року / Фото: Тарасов Володимир, Укрінформ

«У час війни, навіть більше, ніж у час миру, ми усі маємо памʼятати, що культура має значення. І люди культури мають значення. Усі, хто промовляє про Україну, озвучує те, що на серці, зберігає все, через що ми йдемо, відроджує те, що могло бути забуте, але, оновлене, дає людям сили, дає людям емоції», - підкреслив Зеленський на початку церемонії.

Він також закликав присутніх ушанувати пам'ять українських митців, чиї життя забрала російська війна, повідомляє Офіс президента.

Відео: Офіс президента, Телеграм

«Вікторія Амеліна. Володимир Вакуленко. Антон Романченко. Віктор Онисько. Іван Кузьмінський. Та багато-багато інших… Хто творив і додавав разом з усіма глибокого сенсу простому звертанню «українці, українки». Я прошу зараз ушанувати пам’ять усіх, чиє життя стало життям України», - сказав Зеленський і закликав присутніх ушанувати пам'ять українських митців, чиї життя забрала російська війна

Він зазначив, що війна може забрати від нас талановиту людину, але ніколи не забере памʼять про те, скільки цей талант подарував Україні й нашим людям, і не забере поваги до нього.

Читайте також: У Канаді відбулися спецпокази виставки «Імерсивний світ Тараса Шевченка»

«Я хочу, щоб ніколи не згасала памʼять про українські таланти. Щоб ніколи не згасала сила українських талантів. І щоб завжди в Україні звучали оплески українським талантам», - додав Президент.

Фото: Офіс президента
Фото: Офіс президента

На урочистому заході була також присутня дружина Президента Олена Зеленська.

Цьогоріч визначені сім лауреатів премії у п'яти номінаціях. Як зазначив голова Шевченківського комітету Євген Нищук, це ті, хто дуже швидко відрефлексував події, які зараз переживають українці.

Читайте також: На батьківщині Шевченка відкрили виставку малюнків колишнього політв'язня Романа Сущенка

«Особливістю визначення цьогорічних переможців Шевченківської премії було те, що цього року в Указі чітко прописано, що у творах, які претендуватимуть на перемогу, обовʼязково має бути наратив спротиву, дух перемоги до якого ми всі зараз йдемо», - наголосив Нищук.

Як повідомляв Укрінформ, на сайті Президента України 9 березня оприлюднений Указ «Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка».

Читайте також: Стефанчук: Пророчі слова Шевченка «борітеся - поборете» обовʼязково здійсняться

6 лютого відбувся фінальний тур конкурсу серед літературно-мистецьких творів, висунутих на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка 2024 року.

Розглянувши твори в семи номінаціях, члени комітету шляхом таємного голосування визначили переможців конкурсу у категоріях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Театральне мистецтво» і «Візуальні мистецтва».

9 березня виповнюється 210 років з дня народження Тараса Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-