У Житомирі відкрили виставку, присвячену барону-благодійнику де Шодуару

У Житомирі відкрили виставку, присвячену барону-благодійнику де Шодуару

Фото
Укрінформ
У Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Благодійник із Житомира», присвячена 165-річчю від дня народження барона Івана де Шодуара.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У Житомирі відкрили виставку, присвячену благодійнику Івану де Шодуару / Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

На виставці представлені картини з колекції барона де Шодуара та документи, пов’язані з ними, які зберігаються у фондах музею. Окрім того, експонувалися документи з обласного архіву та було презентовано пам'ятну медаль, виготовлену на честь де Шодуара.

«Цього року 105 річниця з дня створення художнього відділу нашого музею. До травня 1919 року, коли помер останній із Шодуарів Іван Максиміліанович, такого відділу не було. Після його смерті почалися пошукові роботи з виявлення картин і гравюр із колекції де Шодуара, які перейшли до нашого музею. Вони були розпорошені по різних закладах та установах», - розповіла завідувачка художнього відділу музею Лідія Дахненко.

Читайте також: На Київщині відкрили виставку картин херсонських художників, які пережили окупацію

За словами спеціалістки Державного архіву Житомирської області Олександри Горпинич, історія Шодуарів на Житомирщині розпочалася на початку ХІХ ст. Прадід Івана баварський купець третьої гільдії Ян-Йозеф переїхав у Бердичів, потім купив маєток в Івниці та отримав титул барона.

Сам Іван де Шодуар, за різними свідченнями, народився в Івниці, але архівних документів про це немає. Він навчався в Ризькому університеті, де вивчився на хіміка. Наприкінці ХІХ ст. де Шодуар купив землю в Житомирі, де побудував дві будівлі та заклав дендрологічний сад.

У 43-річному віці у де Шодуара стався інсульт. За одним із заповітів, барон передав частину свого майна різним організаціям, зокрема зоозахисним, а свою житомирську садибу заповів жіночому училищу ремісничого типу та під дитячі розваги.

Окрім того, де Шодувар займався благодійністю, зокрема опікувався товариством боротьби із туберкульозом, сиротинцями, єврейською їдальнею, а також підтримував Товариство дослідників Волині.

Читайте також: В австрійському музеї Бельведер відкрилась виставка українського модерну

Де Шодуар помер у 1919 році та був похований на лютеранському кладовищі. Згодом труну з його тілом вилучили зі склепу, а там поховали радянського діяча Василя Боженка. Де знайшов спочинок барон, досі невідомо. Його маєток знищили під час обстрілів Житомира у роки Другої світової війни.

Найближчим часом у Житомирі планують встановити пам’ятну дошку, присвячену Івану де Шодуару, а також перейменувати в пам’ять про нього парк культури та відпочинку ім. Гагаріна.

Як повідомляв Укрінформ, архітектор Максим Гордійчук створив 3D-модель зруйнованого палацу барона Івана де Шодуара, що був побудований у Житомирі на початку ХХ ст.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-