У Парижі відбулася конференція про українське мистецтво під час війни

У Парижі відбулася конференція про українське мистецтво під час війни

Фото
Укрінформ
На полях Осіннього салону в Парижі відбулася міжнародна конференція «Наближаючи перемогу: мистецький фронт за часів війни», де дискутували про роль мистецтва у збереженні української національної ідентичності в умовах протистояння російській агресії.

Як передає кореспондент Укрінформу, йшлося, зокрема, про терапевтичну дію мистецьких практик під час війни, інтеграцію українського мистецтва в світі.

«Для України останні майже два роки - це випробування на міцність нашого духу і нашої культури. За час російської агресії постраждали понад 600 бібліотек, понад 130 закладів мистецької освіти, близько 100 музеїв і художніх галерей, 30 театрів і філармоній. Навіть втрата одного об’єкта культури чи мистецтва відчутна, але коли йдеться про такий обсяг знищеного, мусимо говорити про істотні втрати в українській матеріальній культурі», - зазначив у виступі президент Національної академії мистецтв України Віктор Сидоренко.

За його словами, сильними українців у боротьбі із загарбниками робить «незламний дух, прагнення добра та щедра допомога наших друзів».

На конференції презентували відеоролик із серії фільмів «Culture vs War», створений співробітниками Національної академії мистецтв України (режисер Кадім Тарасов).

На 120-й Осінній салон в Парижі, який відкрився 18 січня, українські митці привезли виставковий проєкт «Light Will Win» («Світло переможе»).

На Осінньому салоні в Парижі говорили про українське мистецтво під час війни / Фото: Лідія Таран, Укрінформ

«Ми об’єднали відомих художників і молодих митців, які висвітлюють правду про безпрецедентну війну. Свою місію митці вбачають у тому, щоб продовжувати працювати, фіксувати пам’ять, висловлювати думки й надії, генерувати підтримку та силу і тим самим підтримувати дух українців через мистецтво, через світло», - зазначила кураторка проєкту Наталія Шпитковська.

За її словами, Національна академія мистецтв поєднала роботи знаних художників і молодих митців.

Читайте також: У Парижі одеський художник представить виставку про наслідки підриву Каховської ГЕС

У проєкті «Світло переможе» взяли участь митці Андрій Бокотей, Юрій Вакуленко, Олександр Дубовик, Дмитро Козацький, Анатолій Криволап, Катерина Лісова, Павло Маков, Любомир Медвідь, Анатолій Мельник, Сергій Михальчук, Анастасія Подерв'янська, Михайло Рай, Сергій Святченко, Віктор Сидоренко, Тіберій Сільваші, Марина Скугарєва, Олег Тістол.

На відкритті Осіннього салону були присутні посол України у Французькій Республіці Вадим Омельченко, президент Осіннього салону Жиль Ґійом, президент НАМ України Віктор Сидоренко, віцепрезидент цієї ж академії та генеральний директор Національного музею «Київська картинна галерея» Юрій Вакуленко, інші високоповажні гості.

Започаткований 1903 року, Осінній салон давав поштовх мистецьким рухам і визначним постатям у сучасному мистецтві, таким як Матісс та Гімар, Сезанн і Гоген. За останні 100 років учасники Салону стали свідками зародження найважливіших мистецьких течій століття, серед яких фовізм, сюрреалізм, кубізм, абстрактне мистецтво, нове фігуративне й сингулярне мистецтво.

Ювілейний 120-й Осінній салон цього року відкрився у виставковому просторі Гранд-Аль де Ла-Віллет (la Grande halle de la Villette) 18 січня та працюватиме до 21 січня. Цьогоріч на виставці презентовано роботи близько тисячі митців з усього світу, зокрема і з України.

Як повідомлялось, у культурному просторі Grand Palais Immersif у Парижі до роковин повномасштабного російського вторгнення в Україну відбулося відкриття виставки «Україна: рік незламності, культура супротиву». Відвідувачі виставки зможуть зануритися у найважливіші шедеври двох великих українських митців – українського поета, художника та філософа Тараса Шевченка та української художниці наївного мистецтва Марії Примаченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-