Світова прем’єра українського фільму «Редакція» відбудеться на Берлінале

Світова прем’єра українського фільму «Редакція» відбудеться на Берлінале

Укрінформ
Світова прем’єра українського фільму «Редакція» від режисера Романа Бондарчука відбудеться на 74-му Берлінському міжнародному кінофестивалі.

Про це повідомляє Укрінформ. 

«Стрічку представлено у програмі Forum, що курована Арсеналом — Інститутом кіно та відеомистецтва Берліна й зосереджена на пошуці нових форм кіномови», - розповіли в кінокомпанії «Артхаус Трафік», яка виступає її дистриб'ютором. 

За словами режисера Бондарчука, для усієї знімальної групи «Редакція» — більше, ніж просто фільм. 

«Це особливий досвід, що випробовував межі наших можливостей та змінював наші життя. Монтуючи його, ми повертались у рідні місця, багато з яких нині під окупацією, багато — зруйновані і спогад про них існує лише на екрані. Я вдячний, що фільм зустрів однодумців в особі команди Берлінале. Радію, що світова прем’єра відбудеться за їхньої авторитетної підтримки й супроводу, перед найкращими кінопрофесіоналами, критиками та глядачами з усього світу. Для нас це також можливість розповідати про Україну, нагадувати про необхідність підтримки нашої боротьби на одному з найвпливовіших кінофестивалів світу. Тієї боротьби, в якій у грудні 2022 року, захищаючи Україну, героїчно загинув режисер монтажу Віктор Онисько, а у грудні 2023-го - актор, виконавець ролі Бджоляра Василь Кухарський», — розповів Бондарчук.

Читайте також: На Ґетеборзькому кінофестивалі цьогоріч покажуть чотири українські фільми

Сюжет фільму розпочинається з диких степів і лісів українського Півдня. Тут молодий науковий співробітник природничого музею Юра намагається врятувати рідкісних тварин від знищення. Він шукає бабака степового, якого нібито бачили селяни в цих краях. Натомість хлопець стає свідком підпалу лісу. Він несе фотографії підпалювачів і свою статтю до редакції місцевої газети, але ні природа, ні справедливість тут нікого не цікавлять. Його наївне бачення світу руйнується у вирі фейкових новин, корупційних схем і фальсифікованих виборів. Опинившись у центрі таємничого ритуалу, який проводять місцеві чиновники, герой має з’ясувати, хто він — представник напівзниклого виду «людини справжньої» чи звичайний невдаха?

У головній ролі дебютував Дмитро Багненко — журналіст, а нині військовий Збройних сил України. Також у фільмі зіграли акторка Римма Зюбіна, кінорежисерка Жанна Озірна, журналіст Сергій Іванов, драматург Максим Курочкін, актори Андрій Кирильчук, Василь Кухарський, режисер Олександр Шмаль та інші.

Режисер і співавтор сценарію — Роман Бондарчук, відомий за своїми попередніми картинами «Вулкан» і «Українські шерифи». Також Бондарчук відомий як артдиректор фестивалю Docudays UA.

Читайте також: Два українські кінопроєкти відібрали на копродукційний ринок Berlinale

«Редакція» продовжує серію фільмів режисера, присвячених дослідженню Півдня України. Стрічку знімали в Херсоні та Херсонській області, зокрема у нині окупованих Олешківських пісках. Фільмування було закінчено всього за кілька місяців до повномасштабного вторгнення.

Авторка сценарію — Алла Тютюнник, співавторка — Дар’я Аверченко.

В українських кінотеатрах картину випустять восени 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-