У Києві відбувся концерт «Гази ІІ Герай Хан: музична спадщина України»

У Києві відбувся концерт «Гази ІІ Герай Хан: музична спадщина України»

Фото
Укрінформ
Унікальні середньовічні твори Гази ІІ Герая хана, які не виконувалися упродовж багатьох століть, прозвучали в Українському домі у виконанні камерного складу симфонічного оркестру "Київ-Класик" під орудою Германа Макаренка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Презентація творів Гази ІІ Герай хана стала можливою завдяки співпраці двох артистів ЮНЕСКО в ім'я миру - автора проєкту Германа Макаренка (Україна) та Кудсі Ергюнера (Туреччина).

У Києві відбувся концерт «Гази ІІ Герай Хан: музична спадщина України» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Як поінформувала на пресконференції перед початком концерту перша заступниця міністра закордонних справ України, голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО Еміне Джапарова, камерний склад оркестру «Київ-Класик» вперше презентував кримськотатарську музичну спадщину 8 листопада в рамках 42-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у церкві Сен-Сюльпіс у Парижі.

Джапарова також привернула увагу до абсолютно європейського звучання кримськотатарської музики Гази ІІ Герай хана, написаної у 16-му столітті.

«Російська пропаганда поширює наратив, що Крим був «варварським», що цивілізацію туди принесла Катерина II. Але коли слухаєш цю музику, абсолютно чітко усвідомлюєш, що такої «інвестиції» Російської імперії Крим не те що не потребував – Крим сам міг би ділитися прекрасними творами мистецтва, музики і, я вважаю, демократії, тому що Крим у середні віки був конституційною монархією з дуже широкою демократією, коли ханів обирали, а освіта була ключовою цінністю», - сказала перша заступниця глави МЗС.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров своєю чергою зазначив, що особисто для нього концерт творів Гази ІІ Герай хана є дуже зворушливою подією.

«У такий дуже складний час випробувань ми розкриваємо для України та українського суспільства, кожний для себе і для світу Крим, який поки що окупований росіянами... Музика – та сфера, де люди пізнаватимуть Крим емоціями, почуттями. Чомусь я впевнений, що саме ця музика і концерт колективу Германа Макаренка буде одним з перших у звільненому Криму, де вже ніколи не буде ані «Катюш», ані «Подмосковных вечеров», а буде справжня музика, яка є витоком цієї землі», - акцентував Чубаров.

Герман Макаренко розповів, що робота над проєктом тривала понад два роки. За цей час було оцифровано і підготовлено до оркестрового виконання середньовічний нотний матеріал, який знайшов Кудсі Ергюнер у приватній колекції свого батька Ульві Ергюнера.

Читайте також: У Києві пройде концерт «Гай, Рождество!»

Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut в Україні.

Гази ІІ Герай Буря (1551-1607) - кримський хан з династії Гераїв, син Девлета І Герая. Гази ІІ Герай Хан – одна з найяскравіших постатей у династії Ґераїв. Він був прекрасним каліграфом, уславленим поетом (відомим під псевдонімом Газайї), майстром гри на саазі. Поетичні і музичні твори Газайї вважаються етапною віхою в історії кримськотатарського мистецтва.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-