У Києві пройде концерт «Гай, Рождество!»

У Києві пройде концерт «Гай, Рождество!»

Фото
Укрінформ
У Національній філармонії України до 100-річчя південноамериканської прем'єри «Щедрика» організують концерт «Гай, Рожество!».

Презентація заходу відбулась у середу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відбулась презентація концерту “Гай, Рожество!” до 100-річчя південноамериканської прем’єри “Щедрика” / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Концерт пройде 24 грудня. Академічна хорова капела Українського радіо під орудою Юлії Ткач відтворить репертуар прем'єрного концерту Українського національного хору під орудою Олександра Кошиця в залі Карнегі-Гол, який пройшов із тріумфом у Нью-Йорку 5 жовтня 1922 року.

Читайте також: Українська громада Анкари провела благодійний ярмарок і концерт

«Концепція полягає в тому, що перше відділення нашого концерту — це реконструкція, буквально пісня в пісню. Це ті сім пісень, які тоді прозвучали на сцені Карнегі-Голі 5 жовтня 1922 року, які слухала тодішня нью-йоркська публіка», — розповіла авторка проєкту Тіна Пересунько.

Саме під час того концерту «Щедрик» пролунав уперше в США. У першому відділенні буде виконана й пісня «Ой рано, рано кури запіли».

«Мені як митцю, як хоровому диригенту видається, що концерт-реконструкція — це надважливо! В тому сенсі, що це підносить академічне мистецтво і хорове мистецтво зокрема на зовсім інший рівень», — зауважила диригент Академічної хорової капели Українського радіо Юлія Ткач.

Під час презентації також був анонсований проєкт мандрівної освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли», яка впродовж січня-червня 2024 року експонуватиметься у 10 українських університетах. У столиці її можна буде побачити в Національній музичній академії, Києво-Могилянській академії та Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Виставка також буде представлена в містах, пов’язаних з історією «Щедрика»: у Вінниці, Кам'янці-Подільському, Стриї, Полтаві та Черкасах.

Читайте також: У Греції провели різдвяне свято для українських дітей

Як повідомлялося, «Щедрик» пролунав у США вперше 1922 року. Ця мелодія, відома як Carol of the Bells, стала символом різдвяних свят у всьому світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-