Зеленська взяла участь у відкритті виставки «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму»

Зеленська взяла участь у відкритті виставки «Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму»

Фото, відео
Укрінформ
Дружина Президента Олена Зеленська взяла участь у відкритті виставки "Ломикамінь. Жіночий спротив у Криму" у Представництві Президента України в АР Крим/Офісі Кримської платформи.

Як передає Укрінформ, про це ідеться в повідомленні на сайті Президента.

Мета виставки - привернути увагу громадськості до історій жінок, яких незаконно ув’язнили за підтримку України, вшанувати силу та відважність дружин політв’язнів, а також тих, хто щодня чинить спротив загарбникам, борючись за свої права та свободи.

Виставка покликана продемонструвати, що опір громадян України в Криму триває та набирає дедалі більших обертів.

За словами першої леді, ломикамінь – квітка, оспівана Лесею Українкою, яка побачила її на Ай-Петрі та увічнила в рядку: "Камінь пробила вона, той камінь, що все переміг".

"Мені здається, у цій історії є надзвичайний символізм. Бо такою квіткою була Леся. Пізніше її навіть називали ломикаменем української культури – за те, що розвивала прогресивні суспільні ідеї, була борчинею", - зазначила дружина Президента.

За її словами, "такою квіткою є кожна з жінок, про яких сьогодні йдеться на виставці. Кожна з жінок не лише кримського спротиву – всеукраїнського. І хоч би скільки російські окупанти намагалися розтоптати цих жінок, у них не вийде. Бо вони не знають, що ці жінки — ломикамені. І обов’язково розвалять імперію, проростаючи цвітом справедливості на її уламках".

Відкриття виставки відбулося за участю постійної представниці Президента України в АРК Таміли Ташевої, першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової, посла США в Україні Бріджит Брінк, посла Канади в Україні Наталки Цмоць, голови Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль.

Гості взяли участь у кураторській екскурсії, під час якої була презентована інсталяція "Пляж" Лії Достлєвої та Юлії По, щоденники з окупації Юлії По, які відображають унікальний погляд на події, що відбувалися в Криму у 2014 році, соціальну скульптуру "Пліт Крим" Марії Куліковської, творчий проєкт Алевтини Кахідзе, у якому вона говорить про незаконно ув’язнених росіянами в Криму велику кількість політв’язнів, активістів та активісток, українців і кримських татар.

Кахідзе у своїй роботі також висвітлює історію 93-річної Муміне Муртази-Карабаш – учасниці кримськотатарського національного руху та багатодітну матір, нагороджену орденом "Материнська слава" ІІ ступеня.

Читайте також: У Києві відкрилась виставка «10 років агресії - 10 років спротиву»

У просторах Офісу Кримської платформи розмістилися й роботи проєкту "Крим. Дім" Еміне Зіятдінової. Ця серія фотографій – візуальна послідовність, що відображає досвід кримських татар, які знайшли свій дім у складному геополітичному середовищі перед і після окупації АРК Росією.

Відео: ОП

На виставці можна побачити щоденники "Злої Мавки", у яких активістки розповідають свої історії, діляться почуттями.

Крім того, на виставці представлений історичний контекст, що апелює до постаті Лесі Українки та її творів, а також новітньої історії Криму після відновлення незалежності України в 1991 році.

Завершилась екскурсія перфомансом Марії Куліковської, під час якого вона порушила тему захоплення Росією Криму.

Організаторами і партнерами проєкту стали представництво Президента України в Автономній Республіці Крим/Офіс Кримської платформи, Український інститут, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України.

Проєкт реалізований за підтримки фонду "Партнерство задля стійкості України", який фінансують уряди Великої Британії, Канади, Нідерландів, США, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Читайте також: Війна почалася у Криму і саме там Росія має зазнати ключової поразки - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого - День спротиву російській окупації Криму.

10 років тому диверсійні групи РФ почали спроби захопити Крим. 26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради АРК вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України.

27 лютого о 5-й годині ранку до урядових будівель АРК увійшли регулярні військові формування Росії.

Із захоплення півострова 10 років тому розпочалася російсько-українська війна.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-