У Росії проукраїнському активісту Приходьку додали ще 4,5 року ув'язнення

У Росії проукраїнському активісту Приходьку додали ще 4,5 року ув'язнення

Укрінформ
Проукраїнському активісту з Криму Олегові Приходьку, засудженому до 5 років нібито за підготовку терактів, суд у РФ додав до строку ще 4,5 року за двома новими обвинуваченнями.

Про це повідомляє Суспільне Крим із посиланням на доньку політв'язня Наталю Швецову, передає Укрінформ.

«Кримському політв'язню Олегу Приходьку російський суд додав 4,5 року ув'язнення за «виправдання тероризму» (ч.1 ст. 354 КК РФ) та «публічні заклики до розв'язання агресивної війни» (ч.2 ст. 205 КК РФ). Загалом його засудили до 9,5 року позбавлення волі», - йдеться у повідомленні.

За словами Швецової, судове засідання відбулося 8 листопада. Приходько брав у ньому участь за допомогою відеозв'язку.

«Йому штучно створювали проблеми у спілкуванні. Тобто постійно заважали, постійно забігали, заважали йому спілкуватися з адвокатом. А він же ще й глухий, розумієте. Загалом, суд відбувся і за раз йому ухвалили вирок: додали статей... За раз йому впаяли 4,5 року суворого утримання», — сказала донька політв'язня.

Читайте також: Проти проукраїнського активіста Приходька росіяни порушили ще дві справи

За її словами Швецової, батько розуміє, що «не вийде з в'язниці живим». Також 65-річного Приходька регулярно відправляють у штрафний ізолятор.

«Скільки він там перебуває, в Краснодарі, його постійно - то сім діб, то три дні, вийде — знову на 15 діб у ШІЗО. З нього знущаються, його просто вбити хочуть... Його пресують, його залякують, залякують нами: говорять, що зараз підкладуть нам що-небудь», — заявила Швецова.

Крім того, її літньому батьку не надають жодної медичної допомоги, не передають ліки. У нього відібрали посилку, а коли він написав заяву на це, чоловіка знову відправили у ШІЗО. З грошей співробітники в'язниці забирають половину.

Як повідомляв Укрінформ, 9 жовтня 2019 року у тимчасово окупованому Криму російські силовики затримали Олега Приходька.

Його заарештували і висунули обвинувачення у підготовці до теракту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Згодом до цього додалися «незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухівки» і планування вибуху в будівлі генконсульства Росії у Львові.

Читайте також: У Росії проти кримського активіста Приходька фабрикують нову справу

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 3 березня 2021 року засудив Приходька до 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з відбуванням першого року у в'язниці, а також до штрафу в розмірі 110 тис. рублів.

Російський апеляційний суд залишив вирок чинним.

17 січня 2023 року Ворошиловський райсуд Ростова-на-Дону збільшив термін ув'язнення для Олега Приходька на місяць, визнавши його винним у нібито неповазі до суду.

28 квітня проти нього порушили нову кримінальну справу.

Правозахисна організація ZMINA внесла Приходька у список кримських політв'язнів, які потребують термінової медичної допомоги.

Фото: Крим.Реалії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-