Шмигаль назвав 5 пунктів моделі економічного розвитку Криму після деокупації

Шмигаль назвав 5 пунктів моделі економічного розвитку Криму після деокупації

Укрінформ
Модель економічного розвитку Криму після звільнення від російських загарбників - це формування з півострова нового цілорічного туристичного центру, IT-хабу, розвиток відновлювальної енергетики та інфраструктури.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на третьому саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні говоримо про п’ять пунктів, які стосуються економічної моделі для розвитку півострова», - зазначив глава уряду.

Читайте також: Шмигаль зустрівся з прем’єром Молдови – домовилися про спільний контроль на кордоні

Першим пунктом моделі він назвав перетворення Криму на новий туристичний центр у Європі, курорт, де можна відпочивати весь рік.

«Ця концепція є основою для нового бренду півострова «Крим 365». Ми хочемо залучити світових лідерів ринку, а також українських девелоперів, що дозволить створити нову якість готельної інфраструктури, щоб Крим був магнітом для туристів протягом року», - пояснив Шмигаль.

Другим пунктом, за його словами, є розвиток інфраструктури, аби з’єднати Крим з Україною, Європою та світом, забезпечити приєднання півострова до європейського транспортного простору. Так, Прем’єр-міністр зауважив, що планується будівництво чотирьох автобанів, розвиток та будівництво двох аеропортів міжнародного рівня, створення міжнародного хабу, розвиток малої авіації в Криму.

Читайте також: Довгостроковий мир неможливий без повернення контролю над Кримом Україні - Науседа

Крім того, на думку глави уряду, деокупація Криму та демонтаж Кримського мосту створить умови для повернення безпечного мореплавства в Азовському і Чорному морях, завдяки чому Крим стане одним із центрів морських перевезень – вантажних і пасажирських.

Шмигаль відзначив, що в енергетиці ставку робитимуть на розвиток відновлювальних джерел енергії, зокрема на реалізацію проєктів з вітрової енергетики та будівництво сонячних електростанцій, а зняття військової загрози з боку РФ розблокує доступ 2,3 трл куб.м природного газу в Чорноморському шельфі України.

У сільському господарстві зосередяться на малому фермерстві й виноградній галузі.

Також глава уряду планує, що з Криму вдасться створити так звану українську Кремнієву долину - IT-хаб європейського та світового рівня, він пояснив, що мова йде про спеціальний режим, завдяки якому залучатимуться інвестиції в науку, освіту, інновації.

Читайте також: Зеленський: Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності

«Сьогодні збитки від окупації Криму складають щонайменше 120 млрд грн. Це – попередня оцінка. Скільки коштів буде потрібно на відбудову Криму можна буде точно сказати лише після деокупації та аудиту стану справ на українському півострові. Але вже зараз ми розуміємо: саме Росія має платити за відновлення України та відновлення українського Криму», - наголосив Шмигаль.

Він додав, що усі вказані моделі економічного розвитку Криму не будуть реалізовані першого дня чи місяця після деокупації, проте Україна повинна мати візію майбутнього півострова.

«Поки ми не звільнимо Крим, поки ми не звільнимо всі наші території, ми не зможемо говорити про довгостроковий мир та безпеку майбутніх поколінь», - переконує Прем’єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в Києві відбувається третій Міжнародний саміт Кримської платформи, присвячений баченню України майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-