Зеленський: Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності

Зеленський: Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності

Укрінформ
Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності, адже саме Чорним морем проходять найбільші обсяги експорту українського зерна.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав, виступаючи на відкритті третього Саміту Кримської платформи, повідомляє Укрінформ.

"За рік, що минув після нашої останньої Кримської платформи, ми довели, що глобальна стабільність можлива лише за участі України і лише коли агресивні наміри Росії програють. Доказ цього - на обідніх столах усіх родин на землі. Коли нам вдалося очистити частину Чорного моря від російських окупантів і запустити наш зерновий експорт морем, продовольчі ціни на світовому ринку знову знизились. Чорне море - це ключ до продовольчої, а отже і до світової соціальної стабільності", - наголосив Президент. 

За його словами, Крим - це ключ до безпеки у Чорному морі, а тому у жодному разі не можна залишити ключі в руках терористів. 

"І ми не залишимо. Україна має чітку візію, як в Криму буде відновлене нормальне, мирне справедливе демократичне життя після того, як ми демонтуємо російську агресію, російську тиранію на нашому українському півострові", - сказав Зеленський.

Президент також наголошує, що лише Україна здатна повернути сучасність у Крим і зробити його частиною глобальної економіки.

Читайте також: Рада внесла зміни до закону про адміністративний устрій Криму

"Як частина економіки України Крим буде частиною глобальної економіки... Ми вже маємо підтримку бізнесів міжнародного, національного та локального українського рівня, які готові зайти в Крим та почати працювати після деокупації", – заявив Президент.

За його словами, повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять йому працювати та бути економічно привабливим весь рік, а не лише в сезон. 

Уже сьогодні, підкреслив він, про свою готовність працювати на деокупованому півострові заявили потужні бренди міжнародних готельних мереж, авіакомпанії, банківський бізнес, технологічні і телекомунікаційні компанії, промислові і енергетичні компанії.

"Сьогодні ми робимо перший такий економічний крок. Ми підписуємо перший документ з компаніями, які готові прийти в Крим за Україною. Це відкритий документ, він відкритий для приєднання будь-яких чесних бізнесів. Тисячі українських та європейських глобальних компаній прийдуть в Крим", – запевнив глава держави. 

Він зауважив, що всюди, куди заходить Росія, встановлюється верховенство насильства. Україна ж, за його словами, забезпечує верховенство права і поверне справжній сенс інфраструктурі Криму.

"Протягом всієї історії Криму його порти і дороги були пов'язані з Україною і усім світом. Росія спричинила ізоляцію Криму. Ми повернемо для Криму увесь світ", – сказав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо – ООН, Туреччини та РФ.

Читайте також: Зеленський: Україна не торгує територіями, Крим буде деокупований

Дія угоди кілька разів продовжувалася. 17 липня Москва заявила про свій вихід із зернової угоди. Після цього Росія здійснила кілька ракетних атак на українські порти. 

Однак 18 серпня перше судно, яке вийшло з порту Одеси після припинення Росією дії "зернового коридору", прибуло в Стамбул, його рух Босфором було зафіксовано на відео.

23 серпня в Києві відбувається третій Міжнародний саміт Кримської платформи, присвячений баченню України щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні.

Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-