Росія відповідатиме за злочини у Криму та інших регіонах України - генсекретарка РЄ

Росія відповідатиме за злочини у Криму та інших регіонах України - генсекретарка РЄ

Укрінформ
Після початку російського вторгнення в Україну ситуація з правами людини у Криму значно погіршилася, за що Росія нестиме відповідальність, як і за інші злочини, що були скоєні проти всієї України.

Про це під час віртуального звернення до учасників саміту "Кримської платформи, який відбувається сьогодні у Києві, заявила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рада Європи продовжує свої непохитні зобов’язання щодо незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, включаючи Крим. Протягом наступних тижнів наш Комітет міністрів обговорить мою другу річну доповідь щодо стану з правами людини там (на півострові – ред.). Жорстока, протиправна та триваюча агресія Росії проти України дедалі погіршила ситуацію. Приниження людей, вибіркове правосуддя, тортури, відмова у цивільних та політичних правах, переслідування кримських татар та етнічних українців: все це – серед багатьох злочинів, що були скоєні», - наголосила Пейчинович-Бурич.

Вона зауважила, що така ситуація непокоїть країни-члени Ради Європи, тож ця організація разом із правозахисниками та «хоробрими українцями» цілеспрямовано працює, щоб документально зафіксувати все, що відбувається зараз в Україні. При цьому, за її словами, існує прямий зв'язок між тим, що відбувається після незаконної анексії Криму, та злочинною тактикою, яку Росія застосовує проти населення в інших частинах України.

Читайте також: Після деокупації в Криму буде український флот, а не туристичний оазис – Зеленський

Такі дії Росії, за її словами, включаючи спроби незаконної анексії, порушення прав людини та гуманітарні порушення, як і вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи, спрямовані проти найбільш вразливих людей, - в Україні, в Європі та по усьому світу.

Генеральний секретар Ради Європи нагадала, що глави держав та урядів під час нещодавнього саміту цієї організації висловили чітку підтримку на адресу України, включаючи рішення про створення нового реєстру завданої шкоди, що є першим кроком для створення майбутнього механізму компенсацій за руйнування, що були спричинені агресором.

Читайте також: Зеленський: Україна не торгує територіями, Крим буде деокупований

«Будь-який мир має бути тривалим миром, що збудований на основі відповідальності. Поряд із іншою роботою, включаючи Спільний план дій із стійкості, відновлення та відбудови, ми будемо працювати з Україною, як нашою державою-членом, із всією Україною, для розбудови її майбутнього на основі прав людини, демократії та верховенства права. Слава Україні!», - завершила виступ Пейчинович-Бурич.

Як вже повідомлялося, сьогодні в Києві відбувається третій саміт "Кримської платформи", яка є ключовим міжнародним інструментом у зусиллях із звільнення півострова від російської окупації, його відновлення та сталого розвитку у складі України.

Фото: coe.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-