Ердоган на Кримській платформі закликав до миру та зменшення напруги в Чорному морі

Ердоган на Кримській платформі закликав до миру та зменшення напруги в Чорному морі

Укрінформ
Туреччина не визнає тимчасової окупації Криму Росією, підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, докладає зусиль для встановлення справедливого та стійкого миру, відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи.

Про це президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив на третьому Міжнародному саміті Кримської платформи, повідомляє Укрінформ.

“Туреччина не визнає анексію Криму і від самого початку непохитно стоїть на тому, що вона є незаконною. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. Ми на всіх майданчиках, у тому числі в ООН, озвучували, що Крим є частиною України”, - сказав Ердоган.

Читайте також: Зеленський: Крим - це ключ до продовольчої, а отже і світової соціальної стабільності

Президент Туреччини наголосив на тому, що безпека та благополуччя кримських татар, одного з корінних народів Криму, також є одним із головних пріоритетів Туреччини.

“Користуючись нагодою, хотів би ще раз висловити нашу надію на звільнення затриманого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також його друзів”, - сказав Ердоган.

Турецький лідер висловив сподівання, що війна закінчиться встановленням справедливого та міцного миру.

Читайте також: Деокупація і реінтеграція Криму: Рада схвалила заяву щодо державної політики

“Ми дуже наполегливо працюємо над тим, щоб підтримувати комунікацію відкритою, щоб зупинити кровопролиття в процесі або, принаймні, підготувати сторони до столу переговорів”, - сказав Ердоган.

Президент Ердоган нагадав про зусилля Туреччини з відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи.

“Ми вважаємо, що під час цього процесу важливо уникати будь-яких дій, які можуть посилити напругу та порушити мир у Чорному морі. На підтримку встановлення миру ми рішуче налаштовані на продовження наших зусиль сприяння та посередництва з мужністю та наполегливістю. Люди не лише в регіоні, а й у всьому світі відчують полегшення, коли війна закінчиться, а в Чорноморському басейні відновляться мир і стабільність”, - сказав він.

Читайте також: До Кримської платформи долучились 63 країни і міжнародні організації – Президент

Як повідомляв Укрінформ, у Києві сьогодні відбувається третій Міжнародний саміт Кримської платформи, присвячений баченню України щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-