Кримськотатарських активістів у росії засудили до тюрми - від 15 до 19 років

Кримськотатарських активістів у росії засудили до тюрми - від 15 до 19 років

Укрінформ
У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд засудив кримськотатарських активістів із так званої другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір до позбавлення волі на термін від 15 до 19 років.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Південний окружний військовий суд засудив активістів «Кримської солідарності», заарештованих у справі «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір до термінів від 15 до 19 років позбавлення волі «за участь у діяльності терористичної організації та підготовку до насильницького захоплення влади», - йдеться у повідомленні.

Так, правозахисник Різа Ізетов проведе за ґратами 19 років, із яких п'ять років – у в'язниці, а решту терміну – у колонії суворого режиму. Також Ізетов отримав обмеження волі на один рік та шість місяців. Він не зможе перебувати у місцях, де проводяться громадські заходи, виїжджати за межі муніципалітету. Міняти місце проживання та роботи йому дозволяється лише з повідомленням ФСВП.

Кореспондент «Граней.ру» та «Кримської солідарності» Ремзі Бекіров отримав аналогічний термін, що й Ізетов, з обмеженням волі на той самий період. Виступаючи з останнім словом, засуджений наголосив: росія веде репресивну політику проти кримськотатарського народу, саджаючи його і катуючи, прищеплюючи ненависть до мусульман загалом.

Кримськотатарського активіста Раїма Айвазова суд засудив до 17 років позбавлення волі. П'ять років він проведе у в'язниці, решту – у колонії. Суд також наклав на активіста обмеження волі терміном на рік та шість місяців.

Інші фігуранти – Шабан Умеров та Фарход Базаров – отримали покарання на термін 18 та 15 років позбавлення волі відповідно. Померов проведе п'ять років у в'язниці, решту періоду – у колонії, а Базаров відправиться туди після 4 років і 10 місяців в'язниці. Суд також засудив Умерова до обмеження волі на рік та шість місяців, Базарова – на рік.

Батько чотирьох дітей Фарход Базаров в останньому слові закликав російську державу «припинити своє коло терору і залишити мій народ у спокої».

Раніше повідомлялося, що вночі на Кримському мосту було заблоковано на посту ДПС адвокатів, родичів та активістів, які прямували до Ростов-на-Дону на оголошення вироку. Більшість людей змушені були повернутися додому. На судове засідання пропустили лише п'ятьох слухачів та двох представників ЗМІ.

Родичі засуджених кримських татар були у медичних масках із написами: «Правду неможливо посадити» та «Ми не терористи».

Як повідомляв Укрінформ, 27 березня 2019 року у Криму проходили наймасовіші обшуки ФСБ у будинках кримських мусульман. У результаті було затримано 25 кримськотатарських громадських активістів — Руслана Сулейманова, Аліма Карімова, Рустема Шейхалієва, Меджита Абдурахманова, Яшара Муєдінова, Біляла Аділова, Джеміля Гафарова, Різа Ізетова, Ізета Абдуллаєва, Асана Янікова, Шабана Умерова, Акіма Бекірова, Фархода Базарова, Сервета Газієва, Сейрана Муртаза, Ерфана Османова, Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова, Ескендера Сулейманова, Енвера Аметова, Владлена Абдулкадирова та Раїма Айвазова. Вони звинувачуються в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної у росії терористичною, але яка діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Більшість заарештованих є учасниками правозахисного об’єднання «Кримська солідарність».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-